Klapikoneet vertailussa - löydä paras klapikone tarpeisiisi (2024)

Klapikone on kone, jota käytetään puun klapien valmistamiseen. Kone koostuu useista osista, kuten moottorista, halkaisuterästä, syöttökuljettimesta ja ohjauspaneelista. Koneen toimintaperiaate on hyvinkin yksinkertainen: se ottaa syöttökuljettimella puutavarat vastaan, syöttää ne halkaisuterän alle ja halkaisee ne klapeiksi.

Klapikoneet ovat erittäin tehokkaita ja nopeita, mikä tekee niistä suosittuja niin kotitalouksien kuin myös metsäalan ammattilaisten käytössä. Ne säästävät aikaa ja vaivaa, kun puun halkaiseminen tehdään koneella manuaalisen halkaisun sijasta.

Arvostelimme näitä klapikoneita

Paras klapikone traktoriin

Edullinen sähkömoottorilla toimiva halkomakone

Tämä pikahalkomakone halkaisee pöllit ennennäkemättömällä nopeudella

Tehokas halkomakone

Käyttövoima saadaan omasta moottorista, jolloin sähköä ei tarvita

Kolmella eri käyttövoimalla.

Polttomoottorilla toimiva halkomakone

Klapikoneet voivat olla erikokoisia ja -tehoisia, ja niiden hinta vaihtelee merkistä ja mallista riippuen. Tässä tekstissä tarkastelemme erilaisten klapikoneiden ominaisuuksia ja sovelluskohteita, joiden avulla on helppo valita paras klapikone omiin käyttötarkoituksiin sopivaksi. 

Vuoden 2024 parhaat klapikoneet

Paras klapikone

Pilkemaster EVO -sarjan klapikone on voimakas ja mukautuva kone, jonka runko säätää työasentosi ergonomiseksi. Hiljainen ketjusaha katkaisee puut tehokkaasti, kun taas halkaisukourun avoin rakenne pitää roskat ja puunsäleet poissa koneesta. Automaattinen halkaisuvoiman säätö varmistaa tehokkaan työskentelyn, kun kone säätyy automaattisesti puun koon ja kovuuden mukaan. Koneella on myös erillishalkaisutoiminto.

Ominaisuudet:

Paras klapikone traktoriin

Pilkemaster EVO 30 on tehokas ja turvallinen klapikone, joka soveltuu monenlaiseen käyttöön. Koneen runko mukautuu käyttäjän mittoihin, mikä mahdollistaa ergonomisen työskentelyasennon. Koneessa on automaattisesti voideltava ketjusaha ja ainutlaatuinen halkaisumekaniikka, jonka avulla voit sahata ja halkaista useita pieniä puita kerralla. Koneen poistokuljetin on hiljainen ja liikkuu lähes äänettömästi, ja sitä voidaan myös kääntää useampaan suuntaan.

Ominaisuudet:

Edullinen sähkömoottorilla toimiva halkomakone

Timco 6T 52 cm sähköhalkomakone halkaisee jopa 52 cm pituiset puut helposti. Laitteessa on 6 tonnin puristusvoima ja se täyttää uusimmat turvallisuusstandardit. Mukana tuleva teline helpottaa työskentelyä ja renkaat tekevät koneen liikuttelusta helppoa. Moottori toimii 230V/50Hz jännitteellä ja tuottaa 1800W tehoa. Koneen suojausluokka on IP54 ja maksimipuun halkaisija on 25 cm. Hydrauliikkasäiliön tilavuus on 3,5 litraa ja kone on CE- ja EN-hyväksytty.

Ominaisuudet:

Tämä pikahalkomakone halkaisee pöllit ennennäkemättömällä nopeudella

Timco 22T pikahalkomakone on nopea ja laadukas halkomakone, joka käyttää omaa 6,5 hv 4-tahtimoottoriaan, joten sähköjohtoja ei tarvita. Sylinteri halkaisee puut muutamassa sekunnissa, ja halkaisu voidaan tehdä vaaka- tai pystyasennossa. Kone on helppo siirtää esimerkiksi mönkijällä sen 16” ilmakumipyörien ansiosta.

Ominaisuudet:

Tehokas halkomakone

Timco 8T halkomakone on tehokas ja vahva halkomakone bensiinimoottorilla, joka sopii isoimpienkin pöllien halkaisuun. Halkaisuvoima on 8 tonnia ja halkaisupituus max 52 cm. Kaksinopeuksinen sylinteri sekä säädettävät asetukset eripituisille haloille varmistavat helpon ja turvallisen käytön.

Ominaisuudet:

Käyttövoima saadaan omasta moottorista, jolloin sähköä ei tarvita

Timcon 12T halkomakone toimii omaan moottoriinsa pohjautuen, joten sähköä ei tarvita. Tämä tekee siitä erittäin käytännöllisen metsässä tai muissa sähköttömissä paikoissa. Huippunopea hydraulipumppu mahdollistaa sylinterin liikkeen vain 3 sekunnissaKoneessa on 6,5 hp:n Ducar 168F (DH196) moottori, jonka iskutilavuus on 196 cm³. Halkaisuteho on 12 tonnia ja maksimipuun pituus on 51 cm sekä halkaisija 26 cm.

Ominaisuudet:

Kolmella eri käyttövoimalla.

Pilkemaster GO! on ehdottomasti paras klapikone ammattikäyttöön. Sitä voidaan siirtää kätevästi työpisteeltä toiselle esimerkiksi henkilöauton tai mönkijän perässä. Koneen halkaisuvoima on 5.6 tonnia, joka riittää jopa 30 cm paksujen puiden halkaisemiseen. Koneessa on automaattisesti voiteleva ketjusaha ja halkaisuterä säätyy automaattisesti puun paksuuden mukaan. Pilkemaster GO!:ssa on pitkä 3.7 metrin sivusuunnassa kääntyvä kuljetin, joka mahdollistaa klapien tekemisen ilman koneen siirtämistä.

Ominaisuudet:

Polttomoottorilla toimiva halkomakone

Timco HLS8TG 102 cm tarjoaa vahvan suorituskyvyn ja erinomaisen siirrettävyyden niille, jotka tarvitsevat luotettavan halkomakoneen suurien puumäärien käsittelyyn. Se on ideaalinen valinta niin ammattikäyttöön kuin aktiiviselle kotikäyttäjällekin, joka arvostaa tehokkuutta ja käyttömukavuutta.

Ominaisuudet:

Kuinka valitset oikean klapikoneen?

Klapikoneen valitseminen voi tuntua vaikealta, koska markkinoilla on runsaasti erilaisia vaihtoehtoja. On tärkeää miettiä tarkasti, mihin käyttöön konetta tarvitset. Pienimuotoiseen ja satunnaiseen käyttöön sopii parhaiten kompakti ja helppokäyttöinen malli, kun taas ammattilaistasoinen puun käsittely vaatii tehokkaamman ja kestävämmän vaihtoehdon.

Käyttötarkoitus ja säilytys ovat kaksi tärkeää tekijää, kun valitset klapikonetta. Mieti, kuinka usein ja millaisia määriä polttopuita aiot valmistaa. Jos säilytystilaa on rajallisesti, kannattaa harkita mallia, joka on helposti koottavissa ja purettavissa tai vie vain vähän tilaa varastossa. Monet mallit tarjoavat hyvät liikuteltavuusominaisuudet, kuten pyörät, jotka helpottavat koneen siirtelyä.

Klapikoneiden voimanlähteissä on myös monia vaihtoehtoja. Hydrauliset mallit tunnetaan tehokkuudestaan ja tarkkuudestaan. Polttomoottorikäyttöiset mallit tarjoavat liikkuvuutta ja itsenäisyyttä, sillä ne eivät ole riippuvaisia sähköverkosta. Traktorikäyttöiset klapikoneet ovat paras valinta maatiloille ja suurempien puumäärien käsittelyyn. Valitsemalla oikean voimanlähteen, voit varmistaa koneen optimaalisen suorituskyvyn ja käyttöasteen.

Klapikoneen valinnan ominaisuudet

Kun valitset klapikonetta, tehokkuus ja kestävyys ovat avainasemassa. Tehokkuus ei tarkoita pelkästään nopeutta, vaan myös kykyä käsitellä erikokoisia ja erilaatuisia puita ongelmitta. Valitse kone, joka pystyy ylläpitämään suorituskykynsä jatkuvassa käytössä ja kestää vaihtelevia sääolosuhteita ilman merkittävää kulumista.

Turvallisuus on myös olennainen osa klapikoneen valintaa. Turvallisuuden maksimoimiseksi koneen tulisi olla varustettu turvaominaisuuksilla, kuten kaksikäyttökytkimillä, suojakatteilla ja hätäseis-painikkeilla. Nämä ominaisuudet minimoivat tapaturmien riskiä ja varmistavat turvallisen työskentelyn myös kiireisessä ympäristössä.

Klapikoneen huollettavuus on tärkeä tekijä koneen pitkäikäisyyden kannalta. Säännöllinen huolto ja puhdistus auttavat pitämään koneen hyvässä kunnossa. Valitse malli, joka on helppo huoltaa ja jonka varaosat ovat helposti saatavilla. Näin varmistat koneen tehokkaan toiminnan ja pitkän käyttöiän.

Klapikoneen huolto

Säännöllinen huolto on välttämätöntä klapikoneen suorituskyvyn ja käyttöiän varmistamiseksi. Pienentämällä kuluvien osien kulumista säännöllinen huolto voi vähentää käyttökustannuksia ja pitää koneen tehokkaana vuosien ajan. Ajoittaiset kuntotarkistukset voivat myös auttaa tunnistamaan ongelmat ajoissa. Hakki Pilkkeen YouTube-kanavan huoltovideot ovat erinomainen resurssi käyttäjille ja huoltajille, jotka tarvitsevat selkeitä ohjeita ja turvallisuusvinkkejä.

Hydrauliikkaöljyjen ja suodattimien vaihto

Yksi tärkeimmistä säännöllisistä huoltotoimenpiteistä on hydrauliikkaöljyjen ja -suodattimien tarkastus ja vaihto. Puhdas öljy ja suodatin varmistavat koneen hydraulisten osien moitteettoman toiminnan. Öljyn vaihto suositellaan tehtäväksi ensimmäisen kerran sadan käyttötunnin jälkeen, ja tämän jälkeen joka toinen vuosi tai 500 käyttötunnin välein, kumpi tahansa saavutetaan ensin. Muista myös tarkistaa öljyt ja suodattimet aina, kun kone on ollut tauolla.

Teräketjuöljypumpun ilmaus

Teräketjuöljypumppuun ja sen linjoihin voi päästä ilmaa, mikä voi estää öljyn virtaamisen vapaasti. Tällöin ketjun ja laipan välinen kuluminen kasvaa. Ilmaaminen poistaa ilman linjoista ja päästää öljyn virtaamaan vapaasti. Pumppu voi olla joko hydraulinen tai sähköinen, riippuen klapikoneen mallista.

Sahalaipan ja teräketjun huolto

Sahalaipan ja teräketjun hyvä kunto on elintärkeää koneen tehokkuuden kannalta. Tylsistyneellä terällä puun leikkaaminen vaikeutuu ja osat kuluvat nopeammin. Ammattikäytössä teräketju kannattaa vaihtaa päivittäin huollettuun tai uuteen ketjuun. Tarkat ohjeet ketjun ja laipan huoltoon löydät valmistajan huoltovideoista.

Koneen rasvaus

Rasvaus auttaa minimoimaan kuluvien osien kulumista ja pidentämään koneen käyttöikää. Jokaisella klapikoneella on omat rasvauskohteensa ja -suosituksensa, jotka löytyvät käyttöohjekirjasta. Näiden kohteiden säännöllinen rasvaus on tärkeää koneen toimintakyvyn ylläpitämiseksi.

Klapikoneen käytön tehokkuus - vinkit nopeampaan ja helpompaan puunkäsittelyyn

Klapikone on erinomainen työkalu puunkäsittelyyn, mutta sen käytön tehokkuus riippuu monista tekijöistä. Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla voit tehdä klapikonetyöskentelystä nopeampaa ja helpompaa.

Ensimmäinen vinkki on varmistaa, että klapikone on sijoitettu tasaiselle ja vakaalle alustalle. Epätasainen tai liukas pinta voi haitata klapikonetyöskentelyä ja aiheuttaa vaaratilanteita. Lisäksi klapikoneen on oltava oikein säädetty, jotta se toimii tehokkaasti ja turvallisesti.

Toinen vinkki on käyttää oikeita klapikonetarvikkeita, kuten klapikoneen terää ja teräketjua. Terän ja teräketjun on oltava riittävän teräviä ja kunnossa, jotta puunkäsittely sujuu nopeasti ja tehokkaasti. Tämä myös vähentää huoltokustannuksia ja pidentää klapikonelaitteen käyttöikää. On tärkeää käyttää aina valmistajan suosittelemia klapikonetarvikkeita, kuten terää ja teräketjua, jotta varmistetaan laitteen turvallinen ja tehokas käyttö. Valmistajan suosittelemien tarvikkeiden käyttäminen takaa myös sen, että klapikoneen takuu säilyy voimassa. Epäsuositeltujen tarvikkeiden käyttäminen voi aiheuttaa laitteeseen vaurioita ja vaikuttaa sen toimintaan, mikä taas voi johtaa korkeisiin huoltokustannuksiin ja lyhyempään käyttöikään.

Kolmas vinkki on käyttää klapikoneen lisävarusteita, kuten klapikoneen puutelinettä. Teline auttaa pitämään puumateriaalin paikoillaan ja mahdollistaa nopeamman ja tarkemman työskentelyn.

Moottorisaha on myös kätevä lisä klapikoneen käytön yhteydessä. Moottorisahalla voi tarvittaessa sahata suurempia polttopuita ennen niiden syöttämistä klapikoneeseen. Tutustu Echo-moottorisahat vertailuun täältä.

Muista pitää turvallisuus mielessä koko klapikonetyöskentelyn ajan. Käytä asianmukaista suojavarustusta, kuten kypärää ja kuulosuojaimia. Varmista myös, että käytät klapikonetta vain niissä olosuhteissa, joissa se on turvallista käyttää.

Näiden vinkkien avulla voit tehdä klapikonetyöskentelystä nopeampaa ja helpompaa, samalla kun varmistat turvallisuutesi ja klapikonelaitteen tehokkaan käytön.

Usein kysytyt kysymykset

Kannattavuus klapikoneen hankinnassa riippuu monesta tekijästä, kuten siitä kuinka paljon käytät polttopuita, mistä saat puut, millä tavoin hankit puita ja kuinka paljon aikaa ja vaivaa haluat säästää halkomalla itse. Klapikoneen hankinta voi olla hyvä sijoitus, jos poltat paljon puuta ja sinulla on säännöllinen tarve valmistaa omia polttopuita. Koneen käyttö nopeuttaa ja helpottaa halkomista, säästäen samalla aikaa ja vaivaa.

Halkomakoneen käyttö pakkasella on mahdollista, mutta se riippuu tarkemmin kyseisen halkomakoneen teknisistä ominaisuuksista, ja valmistajan ohjeista. Useimmat halkomakoneet toimivat hydraulisesti, ja pakkasella hydrauliöljy voi paksuuntua ja hidastaa koneen toimintaa. Joidenkin halkomakoneiden valmistajat suosittelevat käyttämään erityistä pakkasenkestävää hydrauliöljyä, kun taas toiset suosittelevat varastoimaan koneen sisällä lämpimässä ennen käyttöä.

On tärkeää lukea käyttöohjeet huolellisesti ja noudattaa valmistajan suosituksia käytön turvallisuuden ja laitteen pitkäikäisyyden varmistamiseksi.

Klapikoneen huoltoväli riippuu käytön määrästä ja koneen mallista. Suosituksena on tehdä säännöllinen tarkistus ja puhdistus, vaihtaa hydrauliikkaöljy ja tarkistaa terien sekä kiilojen kunto vähintään kerran vuodessa.

Klapikone on kone, joka käyttää moottoria ja halkaisuterää halkaistavan puun halkaisemiseen pienempiin osiin, kuten klapeiksi. Koneessa on yleensä syöttöaukko, johon asetetaan halkaistava puu. Koneen moottori käynnistetään ja se liikuttaa halkaisuterää, joka painetaan puuta vasten puristaen sen halki. Halkaistu puu kulkee sitten halkaisijan yli ja putoaa pois koneen toiselta puolelta valmiina käytettäväksi.

Halkomakoneita on erilaisia, ja ne voivat käyttää erilaisia voimanlähteitä, kuten sähköä, bensiiniä tai dieselöljyä.

Giljotiiniklapikoneet pilkkovat puuta alas leikkaavan terän avulla, mikä tekee niistä ihanteellisia pitkien ja isojen puupölkkyjen halkaisemiseen. Ne tarjoavat tarkkaa ja siistiä leikkuujälkeä.

Klapikoneen valmistaja suosittelee yleensä käyttämään tietyn tyyppistä tai luokkaista hydrauliöljyä, joka täyttää standardit ja vaatimukset. Esimerkiksi Timco 22T pikahalkomakoneessa suositellaan käyttämään 32S hydrauliöljyä.

On tärkeää tarkistaa käyttöohjeesta tai valmistajan suosituksista oikea hydrauliöljyn tyyppi ja varmistaa, että sitä käytetään asianmukaisesti. Liian paksu tai ohut hydrauliöljy voi vaikuttaa halkomakoneen suorituskykyyn ja aiheuttaa vaurioita laitteelle.

Polttomoottorikäyttöisten klapikoneiden suurin etu on niiden liikkuvuus. Ne eivät tarvitse sähköverkkoa, joten niitä voi käyttää paikoissa, joissa sähköä ei ole helposti saatavilla.

Traktorikäyttöisten klapikoneiden liittäminen vaatii, että traktori pystyy tarjoamaan riittävän tehon ja sopivat liitännät koneen käyttöön. Ennen käyttöönottoa on tärkeää varmistaa traktorin hydrauliikkajärjestelmän yhteensopivuus.

Hydraulipumppu luo voimakkaan puristusvoiman, joka mahdollistaa klapikoneen tehokkaan ja vaivattoman käytön. Tämä tekee hydraulisista malleista erittäin tehokkaita halkaisemaan jopa suuret ja kovat puut nopeasti.

ETKÖ LÖYTÄNYT SOPIVAA KLAPIKONETTA?

Tutustu uittokaluston mahtavaan valikoimaan ja löydä sopiva klapikone edulliseen hintaan.