Tesla Cybertruck hinta alkaa alle 40 000 eurosta ja kolmen sähkömoottorin version voi lunastaa itselleen noin 65 000 eurolla.

Tesla paljasti vuoden 2019 lopulla uuden automallinsa Tesla Cybertruckin. Jo julkaisupäivästä lähtien kyseinen ajoneuvo on kerännyt mielipiteitä suuntaan kuin toiseenkin, niin ulkonäöltään kuin suorituskyvyltäänkin. Teslan omin sanoin kuvaten auto on monikäyttöisempi kuin lava-auto, mutta tehokkaampi kuin urheiluauto. Miten tämä melkein mahdottomalta kuulostava yhtälö on mahdollista, ja millä budjetilla?
Cybertruckin ulkokuori on valmistettu iskunkestävästä ja ruostumattomasta Ultra-Hard 30X-teräksestä, jonka tehtävänä on tarjota matkustajille maksimaalinen suoja. Tesla kuvaileekin auton korirakenteen olevan ylivoimaisen kestävä, lähestulkoon läpäisemätön Matkustajien suojana toimii myös polymeerikerroksista koostuva panssarilasi, joka törmäystilanteissa pyrkii absorboimaan ja ohjaamaan iskuvoimaa pois matkustajista.
Auton turvallisuudesta on ollut laajalti keskustelua myös negatiiviseen suuntaan, sillä autoissa kasaan menevän puskurin ja korin on pääasiassa tarkoitus absorboida törmäysenergiaa ja suojata tällä tavoin matkustajia. Ongelmaksi onkin siis noussut Cybertruckin kylmävalssatusta teräksestä valmistettu, joustamaton runkorakenne. Mikäli itse auton rakenne ei törmäystilanteessa anna periksi, kohdistuvat valtavat voimat itse matkustajiin eikä esimerkiksi turvatyynyistä ole tässä tilanteessa enää apua.
Järkälemäisestä ulkomuodostaan ja monikäyttöisyydestään huolimatta Cybertruck on erittäin suorituskykyinen ja tehokas. Sen kantokyky yltää 1 500 kiloon ja vetomassaa sillä voi vetää yli 6 000 kiloa. Samainen auto kuitenkin kiihtyy 60 mailiin (0-96km/h) vain hurjassa 2,9 sekunnissa, ja esimerkiksi Tri Motor AWD- mallin toimintamatkaksi kerrotaan jopa 800 kilometriä.
Hinta
Ultra-Hard 30- teräksestä valmistetun, iskunkestävän ja suorituskyvyltään uskomattoman Cybertruckin hinnaksi voitaisiin kuvitella kaikkea muuta, kuin mitä se todellisuudessa on. Tesla Cybertruck hinta alkaa alle 40 000 eurosta ja kolmen sähkömoottorin version voi lunastaa itselleen noin 65 000 eurolla. Vuonna 2019 uusien autojen keskimääräinen hinta oli noin 35 000 euroa, joten uuden Cybertruckin hinta ei tässä suhteessa vaikuta lainkaan liian korkealta; onhan kyseessä kuitenkin uskomattomilla toimivuuksilla varusteltu lava-auto.
Tesla Cybertruck hinta vaikuttavat tietenkin myös halutut lisäosat. Esimerkiksi täysin itsestään ajavaan autoon täytyy ostajan pulittaa 7 500 euron lisähinta.
Sähköauto on tilattavissa Teslan suomenkielisiltä sivuilta, eikä 100 euron heti suoritettava varausmaksukaan ole päätä huimaava. Single Motor RWD- mallin valmistus arvioidaan alkavan vuoden 2022 lopussa, ja Tri Motor AWD- mallin tuotannon uskotaan käynnistyvän vuoden 2021 lopussa.
Sähkömoottorien lukumäärä – jotain jokaiselle

Cybertruck on saatavina myös kolmessa eri kokoonpanossa, jotka perustuvat sähkömoottorien lukumäärään. Vaikka neliveto on vakiona kaikissa paitsi yksimoottorisissa versioissa, jokainen lisämoottori tarkoittaa nopeampaa kiihtyvyyttä, pidempää ajomatkaa ja suurempaa vetokykyä. Mallin valinnassa kannattaakin ottaa huomioon budjetin lisäksi myös omat tarpeet ja edellytykset autolle. Kolmen mallin väliltä saa kuitenkin valittua hyvin itselle sopivimman paketin.
Single Motor RWD- versio on varustettu yhdellä takapyöriä pyörittävällä moottorilla. Sen vetokyky on hieman yli 3 400 kiloa, kiihtyvyys 0-96km/h noin 6,5 sekuntia ja ajomatkaa tällä autolla taittuu jopa 400 kilometriä. Hintaa tällä mallilla on Teslan sivujen mukaan 39 900 dollaria, eli hieman yli 33 000 euroa.
Dual Motor AWD- malli tarjoaa nelivedon lisäksi kaksi sähkömoottoria, yksi kumpaakin akselia kohden. Kahden moottorin versio sisältää vetokykyä yli 4 500 kiloa, kiihtyvyyttä 0-96/kmh jopa 4,5 sekunnissa, sekä 480 kilometrin kantomatkan. Hintaa kyseiselle kahden moottorin mallille kertyy 49 900 dollaria, eli noin 42 000 euroa.
Viimeisenä, muttei todellakaan vähäisimpänä: Cybertruckin Tri Motor AWD- malli. Kolmen sähkömoottorin neliveto vetää massaa yli 6 000 kiloa, kiihtyy 0-96kmh huimassa 2,9 sekunnissa ja sen ajomatkaksi on ilmoitettu jopa 800 kilometriä. Kolmen sähkömoottorin versiossa myös hinta ottaa harppauksen ylöspäin; 69 900 dollariin, eli hieman alle 60 000 euroon.
Mikään Tesla Cybertruckin malleista ei kuitenkaan ole vielä tuotannossa, joten on vaikeaa sanoa numeroiden varmaa paikkansapitävyyttä.
Sisusta
Auton ulkokuoren näyttäessä kuin suoraan scifi- elouvasta, on sisätiloissa nähtävissä taattua Teslaa. Ajoneuvoon mahtuu mukavasti jopa kuusi ihmistä, eikä lisätavaratilastakaan ole puute sen sijaitessa toisen istuinrivin alla. Auton sisätilojen yleisilme on yksinkertaistettu ja tyylikäs. Avaruutta autossa lisäävät suuret yhtenevät ikkunat, sekä toiselle istuinriville ulottuva kattoikkuna.
Teslan sähköautoille tuttu suuri näyttö löytyy nyt myös Cybertruckista: 17 tuuman kosketusnäytöllä ja uudella, sulavammalla käyttöliittymällä voit hallita lähes jokaista autossa tapahtuvaa asiaa aina lämpötilasta auton maavaran säätelemiseen.
Koska kyseisen ajoneuvon tuotanto ei ole vielä alkanut, on aikaista sanoa auton sisätilojen ja ohjelmistojen yksityiskohdista mitään varmaa tietoa. Voidaan kuitenkin uskoa, että lopulliset sisätilat tulevat olemaan yhtä yksinkertaistetut ja huolitellut kuin edeltäjissäänkin.
Tesla Cybertruckiin saatavat lisävarusteet
Teslan Cybertruckiin saatavat lisävarusteet muovaavat siitä täydellisen auton etenkin matkailuun. Kun Teslan toimitusjohtaja Elon Musk julkisti Cybertruckin vuonna 2019, hän kertoi tulevan sähköisen lava-auton lisävarusteiden olevan uskomattomia. Useimmat ovatkin jo nähneet täyssähköisen mönkijän Cyberquadin, mutta mitä muita lisävarusteita Cybertruckiin on tulossa? Cybertruck on innostanut eten- kin kolmansia osapuolia luomaan mitä ihmeellisempiä lisävarusteita ja moduuleja, vaikkakin itse auto ei vielä ole päässyt edes tuotantoon saakka.
Cyberlandr Telescopic Camper
Las Vegasissa toimivan startup- yritys CyberLandrin suunnittelema CyberLandr Camper on täysin varusteltu pieni koti, joka laajenee napin painalluksella täysiin mittoihinsa.
Kyseessä on Cybertruckin lavalle sijoitettava lisäosa, joka sisältää kaiken aina makuuhuoneesta keittiöön. Lisäosa kasvaa täysiin mittoihinsa teleskooppiseinien avulla, ja suljettaessa mahtuu siististi auton takaosaan lähes huomaamattomasti.
CyberLandr on varustettu lukuisilla teknologisilla mukavuuksilla, ja se sisältääkin muun muassa Starlink satelliitti internetin, Wi-Fin, 32- tuumaisen 4K television, lattialämmityksen, lämpötilansäätelyn sekä keittiön toimivalla hanalla. Myös matkailijoiden yksityisyys on otettu huomioon, sillä CyberLandrin ikkunat on himmennet- tävissä napin painalluksesta sähkön avulla.
Energianlähteenään CyberLandr käyttää Cybertruckin akkua, mutta sen katolle sijoitetut 500 watin aurinkopaneelit tuottavat myös huomattavan osan tarvittavasta energiasta.
Form Camper
Kalifornialainen startup -yritys Form Camper on suunnitellut uudenlaisen tavan teltassa yöpymiselle. Täysin sähkökäyttöinen Form Camper muodostaa Cybertruckin yhteyteen erillisen huoneen, jossa on mahdollista majoittua joko lava-auton kanssa, tai ilman sitä. Teltan sähköisten teleskooppijalkojen avulla Form Camper on raken- nettavissa myös itsenäiseksi kokonaisuudeksi, jolloin autoa voidaan käyttää muihin päiväseikkailuihin ja ajeluihin.
Form Camperin sisätiloihin tulee laajalti liikkumapinta-alaa, joka mahdollistaa myös parivuoteen sekä keittiön mahtumisen tämän tulevaisuuden retkeilyteltan sisälle.
Form Camperin on määrä toimia täysin akkukäyttöisesti. Se käyttää virtanaan joko Cybertruckin omaa akkua, tai vaihtoehtoisesti saatavilla olevien litiumakkujen virtaa yhdessä kattoon integroidun 400 watin aurinkopaneelien kanssa.
Puhdasta vettä Form Camper pystyy kuljettamaan jopa lähes 190 litraa, sekä sängyn alle sijoitettu puhdistusjärjestelmä tuo lisävalmiutta veden puhdistamiseen myös matkan aikana.
Cybercat
Seattlelaisen startup -yritys TSWLM Electric Vehicles Inc:in suunnittelema Cybercat muuttaa Cybertruckissa yöpymistä niin maalla, kuin myös merellä.
Cybercat sisältää muun muassa kaksi puhallettavaa ponttonia, joiden avulla Cybertruckin käyttäminen onnistuu myös vesillä. Vesillä Cybertruckin lavan on tarkoitus toimia esimerkiksi aurinkoterassina tai kalastusalustana, jonne on sijoitettavissa myös vavan pidikkeet sekä istuimet.
Amfibioajoneuvo -muunnossarja sisältää usealla perämoottorilla toimivan veto- laitteen kahdella täytettävällä ponttonilla. TSWLM Electric Vehicles Inc on kertonut suunnitellun komponenttisarjan mahtuvan täysin Cybertruckin lavalle, jolloin retkei- lyssä ei tarvita erillistä perävaunua liikuttaessa niin maalla, kuin myös vedessä. Täl- löin Cybertruckista saisi komponenttisarjan myötä itsenäisen maa- ja vesimatkai- luauton lyhyitä yöpymisiä varten. Amfibiovälineistön kerrotaan olevan myös sen verran nopea asentaa Cybertruckiin, että se olisi edelleen nopeampaa kuin perinteisen veneen veteen laskeminen.
Amfibiosarja kiinnitettynä ja käyttövalmiina, voitaisiin Cybertruck ajaa hiekka- särkälle, ja siitä veteen kunnes ponttoonit ja perämoottorit voidaan laskea alas. Ponttoonit ja perämoottorit asennetaan auton kylkiin ja lavan takaosaan, josta tunkit laskisivat toimilaitteet veteen saadakseen auton rungon kellumaan.
Katamaraanin tyylinen Cybercat voidaan toteuttaa myös kantosiipialuksena, jolloin vauhtia hamuaville löytyy sporttisempi amfibio-alus vaihtoehto.
Se millaisia lisäosia Cybertruckiin on tulossa, saadaan varmasti selville vasta auton päästessä tuotantoon vuonna 2023. Varmaa kuitenkin on, että auton uniikki muotoilu on rohkaissut suunnittelijoita ympäri maailmaa ottamaan haasteen vastaan ja luomaan täysin uskomattomia ideoita tulevaisuuden lava-autoon.