fbpx

Tesla Cybertruck

Tesla Cybertruck hinta alkaa alle 40 000 eurosta ja kolmen sähkömoottorin version voi lunastaa itselleen noin 65 000 eurolla.

Tesla Cybertruck

Tesla paljasti vuoden 2019 lopulla uuden automallinsa Tesla Cybertruckin. Jo julkaisupäivästä lähtien kyseinen ajoneuvo on kerännyt mielipiteitä suuntaan kuin toiseenkin, niin ulkonäöltään kuin suorituskyvyltäänkin. Teslan omin sanoin kuvaten auto on monikäyttöisempi kuin lava-auto, mutta tehokkaampi kuin urheiluauto. Miten tämä melkein mahdottomalta kuulostava yhtälö on mahdollista, ja millä budjetilla?

Cybertruckin tuotanto on kokenut useita viivästyksiä sen julkistamisesta lähtien, mikä on aiheuttanut huolta ja odotusta markkinoilla sekä kuluttajien keskuudessa. Tuotannon alkamisen aikataulu on siirtynyt useita kertoja, mutta viimeisimpien tietojen mukaan ensimmäiset Cybertruckit toimitettiin asiakkaille 30. marraskuuta 2023. Tämä päivämäärä on merkittävä edistysaskel hankkeessa ja osoittaa, että Tesla on voittanut tuotannon haasteet ainakin toistaiseksi.

Cybertruckin ulkokuori on valmistettu Teslan suunnittelemasta ”ultrakovasta 30X kylmävalssatusta ruostumattomasta teräksestä”, joka tarjoaa ”torsionaalista jäykkyyttä enemmän kuin McLaren P1:ssä” ja kestää jopa .45 kaliiperin luodit, kuten Elon Musk on esittänyt. Auton lasi on panssarilasia ja eristää ääntä hyvin ohjaamosta.

Auton turvallisuudesta on ollut laajalti keskustelua myös negatiiviseen suuntaan, sillä autoissa kasaan menevän puskurin ja korin on pääasiassa tarkoitus absorboida törmäysenergiaa ja suojata tällä tavoin matkustajia. Ongelmaksi onkin siis noussut Cybertruckin kylmävalssatusta teräksestä valmistettu, joustamaton runkorakenne. Mikäli itse auton rakenne ei törmäystilanteessa anna periksi, kohdistuvat valtavat voimat itse matkustajiin eikä esimerkiksi turvatyynyistä ole tässä tilanteessa enää apua.

Hinta

Alkuperäisen arvion mukaan Tesla Cybertruckin hinta oli odotettu alkavan alle 40 000 eurosta, mutta vuonna 2023 ilmoitettiin, että perusmallin hinta alkaakin noin 60 990 dollarista (noin 57 000 euroa). Kolmen sähkömoottorin Cyberbeast-mallin hinta on noin 99 990 dollaria (noin 94 000 euroa). Vuonna 2019 uusien autojen keskimääräinen hinta oli noin 35 000 euroa, joten uuden Cybertruckin hinta on merkittävästi korkeampi kuin mitä alun perin odotettiin.

Tesla Cybertruckin hintaan vaikuttavat tietenkin myös halutut lisäosat. On epäselvää, kuinka paljon muun muassa täysin itsestään ajavaan autoon liittyvät lisäosat tulevat lopulta maksamaan.

Sähkömoottorien lukumäärä – jotain jokaiselle

Cybertrucking sisäpuoli

Cybertruck on saatavilla myös kolmessa eri kokoonpanossa, jotka perustuvat sähkömoottorien lukumäärään. Vaikka neliveto on vakiona kaikissa paitsi yksimoottorisissa versioissa, jokainen lisämoottori tarkoittaa nopeampaa kiihtyvyyttä, pidempää ajomatkaa ja suurempaa vetokykyä. Mallin valinnassa kannattaakin ottaa huomioon budjetin lisäksi myös omat tarpeet ja edellytykset autolle. Kolmen mallin väliltä saa kuitenkin valittua hyvin itselle sopivimman paketin.

Single Motor RWD- versio, joka tulee saataville vuonna 2025, on varustettu yhdellä takapyöriä pyörittävällä moottorilla. Sen vetokyky on noin 3 402 kiloa, kiihtyvyys 0-100km/h noin 6,5 sekuntia ja ajomatkaa tällä autolla taittuu arviolta 400 kilometriä. Hinnaksi arvioidaan noin 60 990 dollaria (noin 57 000 euroa).

Dual Motor AWD- malli, joka tulee markkinoille vuonna 2024, tarjoaa nelivedon lisäksi kaksi sähkömoottoria, yksi kumpaakin akselia kohden. Kahden moottorin versio sisältää vetokykyä noin 4 989 kiloa, kiihtyvyyttä 0-100/kmh jopa 4,1 sekunnissa, sekä 563 kilometrin kantomatkan. Hintaa kyseiselle kahden moottorin mallille kertyy noin 79 990 dollaria (noin 75 000 euroa).

Viimeisenä, muttei todellakaan vähäisimpänä: Cybertruckin Tri Motor AWD- malli, joka tunnetaan nykyään myös nimellä Cyberbeast, tulee saataville myös vuonna 2024. Kolmen sähkömoottorin neliveto vetää massaa huimat 4 989 kiloa, kiihtyy 0-100km/h vain 2,7 sekunnissa ja sen ajomatkaksi on ilmoitettu jopa 515 kilometriä. Kolmen sähkömoottorin versiossa hinta on noin 99 990 dollaria (noin 94 000 euroa).

TakavetoNelivetoCyberbeast
Hinta (USD)60 990$79 990$99 990$
Toimintasäde402 km547 km515 km
Huippunopeus180 km/h180 km/h209 km/h
Kiihtyvyys 0-100km/h6,5s4,1s2,7s

Sisusta

Auton ulkokuoren näyttäessä kuin suoraan scifi- elouvasta, on sisätiloissa nähtävissä taattua Teslaa. Ajoneuvoon mahtuu mukavasti jopa kuusi ihmistä, eikä lisätavaratilastakaan ole puute sen sijaitessa toisen istuinrivin alla. Auton sisätilojen yleisilme on yksinkertaistettu ja tyylikäs. Avaruutta autossa lisäävät suuret yhtenevät ikkunat, sekä toiselle istuinriville ulottuva kattoikkuna.

Teslan sähköautoille tuttu suuri näyttö löytyy nyt myös Cybertruckista: AWD- ja Cyberbeast-malleissa on 18.5 tuuman kosketusnäyttö, sekä toinen 9.4 tuuman kosketusnäyttö takamatkustajille.

Tesla Cybertruckiin saatavat lisävarusteet

Teslan Cybertruckiin saatavat lisävarusteet muovaavat siitä täydellisen auton etenkin matkailuun. Kun Teslan toimitusjohtaja Elon Musk julkisti Cybertruckin vuonna 2019, hän kertoi tulevan sähköisen lava-auton lisävarusteiden olevan uskomattomia. Useimmat ovatkin jo nähneet täyssähköisen mönkijän Cyberquadin, mutta mitä muita lisävarusteita Cybertruckiin on tulossa? Cybertruck on innostanut eten- kin kolmansia osapuolia luomaan mitä ihmeellisempiä lisävarusteita ja moduuleja, vaikkakin itse auto ei vielä ole päässyt edes tuotantoon saakka.

Cyberlandr Telescopic Camper

Las Vegasissa toimivan startup- yritys CyberLandrin suunnittelema CyberLandr Camper on täysin varusteltu pieni koti, joka laajenee napin painalluksella täysiin mittoihinsa. Vuonna 2022 myös toinen yritys, Space Campers, rakensi prototyypin camper-lisäosasta Teslan Cybertruckiin, joka on listattu 24 000 dollarin hintaan.

Kyseessä on Cybertruckin lavalle sijoitettava lisäosa, joka sisältää kaiken aina makuuhuoneesta keittiöön. Lisäosa kasvaa täysiin mittoihinsa teleskooppiseinien avulla, ja suljettaessa mahtuu siististi auton takaosaan lähes huomaamattomasti.

CyberLandr on varustettu lukuisilla teknologisilla mukavuuksilla, ja se sisältääkin muun muassa Starlink-satelliitti-internetin, Wi-Fin, 32-tuumaisen 4K television, lattialämmityksen, lämpötilansäätelyn sekä keittiön toimivalla hanalla.

Camperin sisäkaton korkein kohta yltää noin 2,44 metriin, kun taas matalin osa on noin 1,83 metriä korkealla. Sisältää myös mukavasti kaksi ihmistä mahtuvan vuoteen, joka on varustettu memoryfoam -patjalla. Patja voidaan taittaa sohvarakenteeksi, ja vuode voidaan laajentaa, jotta käyttäjät voivat nauttia enemmän maisemista.

Yrityksen mukaan camperiin voidaan rakentaa keittiö säilytystiloihin. Space Campers myy myös kannettavaa WC:tä ja suihkulaajennusta.

Energianlähteenään CyberLandr käyttää Cybertruckin akkua, mutta sen katolle sijoitetut 500 watin aurinkopaneelit tuottavat myös huomattavan osan tarvittavasta energiasta.

Form Camper

Kalifornialainen startup -yritys Form Camper on suunnitellut uudenlaisen tavan teltassa yöpymiselle. Form tarjoaa ainutlaatuisia tiloja, jotka muuttavat tavallisen retkeilykokemuksen. Täysin sähkökäyttöinen Form Camper muodostaa Cybertruckin yhteyteen erillisen huoneen, jossa on mahdollista majoittua joko lava-auton kanssa, tai ilman sitä. Teltan sähköisten teleskooppijalkojen avulla Form Camper on rakennettavissa myös itsenäiseksi kokonaisuudeksi, jolloin autoa voidaan käyttää muihin päiväseikkailuihin ja ajeluihin.

Form Camperin sisätiloihin tulee laajalti liikkumapinta-alaa, joka mahdollistaa myös parivuoteen, sekä keittiön mahtumisen tämän tulevaisuuden retkeilyteltan sisälle. FORM tarjoaa saman tilan kuin 170 tuuman sprinter-retkeilyauto ja sen irrotettavuus mahdollistaa ajoneuvon käytön myös ilman camperia.

Form Camperin on määrä toimia täysin akkukäyttöisesti. Se käyttää virtanaan joko Cybertruckin omaa akkua, tai vaihtoehtoisesti saatavilla olevien litiumakkujen virtaa yhdessä kattoon integroidun 400 watin aurinkopaneelien kanssa. FORMin aurinkopaneelit mahdollistavat ympäristöystävällisen ja verkon ulkopuolisen kokemuksen.

Puhdasta vettä FORM Camper pystyy kuljettamaan jopa lähes 190 litraa, sekä sängyn alle sijoitettu puhdistusjärjestelmä tuo lisävalmiutta veden puhdistamiseen myös matkan aikana. FORM Camper on yhteensopiva useimpien standardikokoisten avolava-autojen kanssa, kuten F-150, RAM 1500, Chevrolet Silverado ja Tesla Cybertruck.

Cybercat

Seattlelaisen startup -yritys TSWLM Electric Vehicles Inc:in suunnittelema Cybercat muuttaa Cybertruckissa yöpymistä niin maalla, kuin myös merellä.

Cybercat muuttaa Tesla Cybertruckin katamaraaniksi 23 000 dollarin hintaan. Kyseessä on sarja, joka mahdollistaa voimakkaan sähköisen avolava-auton muuttamisen vesillä kulkevaksi veneeksi, joka on varustettu kahdella 50 kW:n sähköperämoottorilla. Kitin avulla Cybertruck voi saavuttaa enimmäisnopeuden 25 mph ja kantaman 50–115 mailia, riippuen ajonopeudesta.

Cybercat-kitin hinta TSWLM Electric Vehicles Inc:ltä on noin 22 900 – 32 900 dollaria moottoreiden lukumäärästä riippuen, jotka voivat vaihdella yhdestä viiteen. Lisäksi 10 000 dollarilla voi ostaa edistyneen ’Cybercat Foiler’ -kitin, jonka avulla nopeudet voivat nousta jopa 40 mph:iin. 

TSWLM Electric Vehicles Inc:n tavoitteena on tehdä Cybercatista sopiva sarja nopeaan meri-taksipalveluun sekä myyntiin yksityishenkilöille. Sarjalla on suuri potentiaali korvata perinteiset lautat modernimmilla aluksilla.