Tesla Cybertruck

Auton hinta alkaa alle 40 000 eurosta ja kolmen sähkömoottorin version voi lunastaa itselleen noin 65 000 eurolla.

Tesla Cybertruck

Tesla paljasti vuoden 2019 lopulla uuden automallinsa Tesla Cybertruckin. Jo julkaisupäivästä lähtien kyseinen ajoneuvo on kerännyt mielipiteitä suuntaan kuin toiseenkin, niin ulkonäöltään kuin suorituskyvyltäänkin. Teslan omin sanoin kuvaten auto on monikäyttöisempi kuin lava-auto, mutta tehokkaampi kuin urheiluauto. Miten tämä melkein mahdottomalta kuulostava yhtälö on mahdollista, ja millä budjetilla?

Cybertruckin ulkokuori on valmistettu iskunkestävästä ja ruostumattomasta Ultra-Hard 30X-teräksestä, jonka tehtävänä on tarjota matkustajille maksimaalinen suoja. Tesla kuvaileekin auton korirakenteen olevan

ylivoimaisen kestävä, lähestulkoon läpäisemätön

Matkustajien suojana toimii myös polymeerikerroksista koostuva panssarilasi, joka törmäystilanteissa pyrkii absorboimaan ja ohjaamaan iskuvoimaa pois matkustajista.

Auton turvallisuudesta on ollut laajalti keskustelua myös negatiiviseen suuntaan, sillä autoissa kasaan menevän puskurin ja korin on pääasiassa tarkoitus absorboida törmäysenergiaa ja suojata tällä tavoin matkustajia. Ongelmaksi onkin siis noussut Cybertruckin kylmävalssatusta teräksestä valmistettu, joustamaton runkorakenne. Mikäli itse auton rakenne ei törmäystilanteessa anna periksi, kohdistuvat valtavat voimat itse matkustajiin eikä esimerkiksi turvatyynyistä ole tässä tilanteessa enää apua.

Järkälemäisestä ulkomuodostaan ja monikäyttöisyydestään huolimatta Cybertruck on erittäin suorituskykyinen ja tehokas. Sen kantokyky yltää 1 500 kiloon ja vetomassaa sillä voi vetää yli 6 000 kiloa. Samainen auto kuitenkin kiihtyy 60 mailiin (0-96km/h) vain hurjassa 2,9 sekunnissa, ja esimerkiksi Tri Motor AWD- mallin toimintamatkaksi kerrotaan jopa 800 kilometriä.

Hinta

Ultra-Hard 30- teräksestä valmistetun, iskunkestävän ja suorituskyvyltään uskomattoman Cybertruckin hinnaksi voitaisiin kuvitella kaikkea muuta, kuin mitä se todellisuudessa on. Auton hinta alkaa alle 40 000 eurosta ja kolmen sähkömoottorin version voi lunastaa itselleen noin 65 000 eurolla. Vuonna 2019 uusien autojen keskimääräinen hinta oli noin 35 000 euroa, joten uuden Cybertruckin hinta ei tässä suhteessa vaikuta lainkaan liian korkealta; onhan kyseessä kuitenkin uskomattomilla toimivuuksilla varusteltu lava-auto.

Auton hintaan vaikuttavat tietenkin myös halutut lisäosat. Esimerkiksi täysin itsestään ajavaan autoon täytyy ostajan pulittaa 7 500 euron lisähinta.

Sähköauto on tilattavissa Teslan suomenkielisiltä sivuilta, eikä 100 euron heti suoritettava varausmaksukaan ole päätä huimaava. Single Motor RWD- mallin valmistus arvioidaan alkavan vuoden 2022 lopussa, ja Tri Motor AWD- mallin tuotannon uskotaan käynnistyvän vuoden 2021 lopussa.

Sähkömoottorien lukumäärä – jotain jokaiselle

Cybertrucking sisäpuoli

Cybertruck on saatavina myös kolmessa eri kokoonpanossa, jotka perustuvat sähkömoottorien lukumäärään. Vaikka neliveto on vakiona kaikissa paitsi yksimoottorisissa versioissa, jokainen lisämoottori tarkoittaa nopeampaa kiihtyvyyttä, pidempää ajomatkaa ja suurempaa vetokykyä. Mallin valinnassa kannattaakin ottaa huomioon budjetin lisäksi myös omat tarpeet ja edellytykset autolle. Kolmen mallin väliltä saa kuitenkin valittua hyvin itselle sopivimman paketin.

Single Motor RWD- versio on varustettu yhdellä takapyöriä pyörittävällä moottorilla. Sen vetokyky on hieman yli 3 400 kiloa, kiihtyvyys 0-96km/h noin 6,5 sekuntia ja ajomatkaa tällä autolla taittuu jopa 400 kilometriä. Hintaa tällä mallilla on Teslan sivujen mukaan 39 900 dollaria, eli hieman yli 33 000 euroa.

Dual Motor AWD- malli tarjoaa nelivedon lisäksi kaksi sähkömoottoria, yksi kumpaakin akselia kohden. Kahden moottorin versio sisältää vetokykyä yli 4 500 kiloa, kiihtyvyyttä 0-96/kmh jopa 4,5 sekunnissa, sekä 480 kilometrin kantomatkan. Hintaa kyseiselle kahden moottorin mallille kertyy 49 900 dollaria, eli noin 42 000 euroa.

Cybertruckin sisäpuoli
Viimeisenä, muttei todellakaan vähäisimpänä: Cybertruckin Tri Motor AWD- malli. Kolmen sähkömoottorin neliveto vetää massaa yli 6 000 kiloa, kiihtyy 0-96kmh huimassa 2,9 sekunnissa ja sen ajomatkaksi on ilmoitettu jopa 800 kilometriä. Kolmen sähkömoottorin versiossa myös hinta ottaa harppauksen ylöspäin; 69 900 dollariin, eli hieman alle 60 000 euroon.

Mikään Tesla Cybertruckin malleista ei kuitenkaan ole vielä tuotannossa, joten on vaikeaa sanoa numeroiden varmaa paikkansapitävyyttä.

Sisusta

Auton ulkokuoren näyttäessä kuin suoraan scifi- elouvasta, on sisätiloissa nähtävissä taattua Teslaa. Ajoneuvoon mahtuu mukavasti jopa kuusi ihmistä, eikä lisätavaratilastakaan ole puute sen sijaitessa toisen istuinrivin alla. Auton sisätilojen yleisilme on yksinkertaistettu ja tyylikäs. Avaruutta autossa lisäävät suuret yhtenevät ikkunat, sekä toiselle istuinriville ulottuva kattoikkuna.

Teslan sähköautoille tuttu suuri näyttö löytyy nyt myös Cybertruckista: 17 tuuman kosketusnäytöllä ja uudella, sulavammalla käyttöliittymällä voit hallita lähes jokaista autossa tapahtuvaa asiaa aina lämpötilasta auton maavaran säätelemiseen.

Koska kyseisen ajoneuvon tuotanto ei ole vielä alkanut, on aikaista sanoa auton sisätilojen ja ohjelmistojen yksityiskohdista mitään varmaa tietoa. Voidaan kuitenkin uskoa, että lopulliset sisätilat tulevat olemaan yhtä yksinkertaistetut ja huolitellut kuin edeltäjissäänkin.

Share on facebook
Jaa Facebookissa
Share on twitter
Jaa Twitterissa