Elon Musk on Forbesin mukaan viidenneksi rikkain henkilö maailmassa

Päivitetty: 18.2.2022

Elon Musk

Elon Muskin nousu Forbesin maailman rikkaimpien henkilöiden listassa on jatkunut, kun hän ohitti sijoittaja Warren Buffetin, sekä Microsoftin entisen toimitusjohtajan Steve Ballmerin. Suurin osa Muskin varallisuudesta on sidottu hänen yhtiöidensä Teslan ja SpaceX:n osakkeisiin. Pieni osa Elon Muskin varallisuudesta, eli noin 100 miljoonaa dollaria on kuitenkin sidottu kiinteistöihin. Toukokuussa Musk kuitenkin ilmoitti aikovansa myydä kaiken maallisen omaisuutensa ja listasi lähes 40 miljoonan dollarin kiinteistön.

Maanantaina 20 heinäkuuta Elon Muskin nettovarallisuus ylitti 74 miljardia dollaria, jolloin hänestä tuli virallisesti viidenneksi rikkain henkilö koko maailmassa.

Elon Muskin sijoitusta heikentävät kuitenkin neljä kuuluisaa miestä: Amazonin toimitusjohtaja Jeff Bezos, LVMH:n Bernald Arnault, Microsoftin toimitusjohtaja Bill Gates sekä Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg.

Kuka Elon Musk on?

Elon Musk, 49, on eteläafrikkalaissyntyinen yhdysvaltalainen yrittäjä, sijoittaja ja keksijä. Musk oli yksi maksunvälitysjärjestelmä PayPalin perustajista, sekä avaruusalan yrityksen SpaceX:n perustaja ja kantorakettien kehittäjä. Hän toimii myös sähköautovalmistaja Teslan toimitusjohtajana, ja olikin mukana perustamassa Teslan lisäksi myös hieman vähemmälle huomiolle jääneitä Neuralinkiä sekä The Boring Companya.

Elon Musk on yksi Teslan perustajista, sekä toimii sen toimitusjohtajana. Hän myös johtaa yhtiön sähköautojen, akkutuotteiden sekä aurinkoenergiatuotteiden muotoilua ja teknistä suunnittelua aina valmistukseen asti.

SpaceX-yhtiössä Musk toimii pääsuunnittelijana ja täten valvoo kiertoradalle ja planeetoille yltävien rakettien suunnittelua.SpaceX-yhtiössä Musk toimii pääsuunnittelijana ja täten valvoo kiertoradalle ja planeetoille yltävien rakettien suunnittelua.

Neuralink- yrityksessä Musk toimii toimitusjohtajana. Neuralink kehittää aivo-kone-rajapintoja, joilla ihminen ja tietokone voitaisiin liittää toisiinsa. Tavoite onkin siis yksinkertaistettuna saada ihmisaivot yhdistettyä tietokoneen käyttöliittymään, jolloin syntyisi Muskin sanojen mukaan.

Lisäksi Elon Musk perusti The Boring Companyn, joka pyrkii tulevaisuudessa helpottamaan suurkaupunkien ahdasta arkea tarjoamalla nopeita yhteyksiä käyttäen hyväksi nopeita ja edullisia tunneleita, sekä tietenkin täysin sähköistä julkista liikennettä.

Muskin pitkäaikaisena tavoitteena on muun muassa uudelleenkäytettävien rakettien kehittäminen, sekä tehdä ihmiskunnalle lopulta mahdolliseksi muille planeetoille levittäytyminen. Yhtenä tavoitteena Muskilla on myös sähköautojen yleistäminen jokaisella autoilun osa-alueella, jotta voisimme luopua fossiilista polttoainetta kuluttavista kulkuneuvoista ja näin hidastaa esimerkiksi ilmastonmuutosta.

Historiaa

Musk debytoi ensimmäisen kerran Forbesin 400 rikkaimman amerikkalaisen listalla vuonna 2012, sijoituttuaan sijalle 190 nettoarvollaan 2,4 miljardia dollaria. Vuoden 2020 tammikuussa Musk oli maan 37. rikkain henkilö, mutta Teslan äkillinen ja näyttävä nousu on ajanut hänet lähelle maailman vauraimpien ihmisten kärkisijoja.

Teslan huima nousu on hämmentänyt varsinkin sijoittajia, sillä se on huomattavasti pienempi kuin kilpailijansa, ja alkoi vasta äskettäin kirjata esimerkiksi neljännesvuosittaisia voittoja. Huolimatta COVID-19:n aiheuttamista tehtaiden sulkemisista, Teslan arvo on kasvanut 200 miljardilla dollarilla maaliskuusta lähtien.

Tesla tuotti 103 000 ajoneuvoa ensimmäisellä vuosineljänneksellä siinä missä esimerkiksi Toyota tuotti 2,4 miljoonaa ajoneuvoa samalla ajanjaksolla. Vuonna 2019 myös amerikkalaiset autovalmistajat General Motors ja Ford tuottivat kymmenen kertaa enemmän myyntiä kuin Tesla.

Teslan superlatauspiste

Toisella vuosineljänneksellä Tesla toimitti edelleen 90 650 ajoneuvoa asiakkaille, joka on kuitenkin 20 000 ajoneuvoa enemmän kuin Wall Streetin ennusteessa.

Kesäkuussa Morgan Stanleyn analyytikot kuitenkin varoittivat, että Teslan osake, jonka hinta oli tuolloin noin 1000 dollaria osakkeelta, oli yliarvostettu ja kuin luotu laskemaan.

SpaceX

Toinen Elon Muskin hankkeista, SpaceX, on myös saanut paljon myönteistä julkisuutta Crew Dragon- aluksen johdosta. SpaceX on yhdysvaltalainen yksityinen avaruusalan yritys, joka valmistaa ja operoi avaruusraketteja ja -aluksia, sekä kehittää satelliitti-internet järjestelmää.

Crew Dragon- alus teki Bob Behnkenista sekä Doug Hurleyista ensimmäiset NASA-astronautit, jotka lensivät kaupallisella raketilla kansainväliselle avaruusasemalle. Avaruusteknologiayrityksen arvo on Pitchbook- tietojen mukaan lähes 36 miljardia dollaria.

Tesla

Elon Muskin perustama Tesla on yhdysvaltalainen sähköautoja valmistava yritys, joka on valmistuksen aloitettuaan myynyt yli 800 000 sähköautoa. Tesla on myös maailman arvokkain autonvalmistaja, ohittaen esimerkiksi japanilaisen Toyotan. Valmistusvolyymissä automerkit eroavat kuitenkin huomattavasti toisistaan Toyotan myydessä viime vuonna yli kymmenen miljoonaa autoa siinä, missä Teslalla vastaava summa oli vain reilut 350 000 kappaletta.

Teslan taakse ovat jääneet myös perinteiset autovalmistajajätit, kuten General Motors sekä Chrysler.

Teslan osake on ollut kuitenkin koko alkuvuoden huimassa nousussa COVID-19 tilanteesta huolimatta ja sen kasvuun uskotaan vahvasti myös tulevaisuudessa.

Jaa tämä artikkeli:

Suosittuja artikkeleita:​

Sisällysluettelo

Sähkövertailu
Sähkövertailu.fi:n tarkoituksena on auttaa suomalaisia vertailemaan sähkösopimuksia, jotta he voivat löytää itselleen parhaan sähkösopimuksen ja saada samalla selvää säästöä.