Autoilla on jo vuosikymmenten ajan ollut näkyvä rooli populaarikulttuurissa. Matkaromaaneissa henkilöt käyvät ajomatkojen aikana syvällisiä keskusteluita, ja elokuvat ja televisiosarjojen jaksot huipentuvat usein jännittäviin takaa-ajokohtauksiin. Joissakin elokuvissa lähes kaikki merkittävät tapahtumat liittyvät tavalla tai toisella autoon.
Toistaiseksi valtaosa viihdekulttuurissa esiintyvistä autoista on tavallisia bensa-autoja. Tilanne tulee varmasti muuttumaan lähiaikoina, kun sähköautot vakiinnuttavat asemansa ihmisten arjessa.
Tässä artikkelissa selvitämme, miten sähköautoilua on tähän mennessä käsitelty populaarikulttuurissa. Pohdimme, missä tarkoituksessa sähköauto esiintyy televisiosarjoissa ja elokuvissa, ja miksi sähköautoista ei ole vielä tehty esimerkiksi sarjakuvia.
Sähköautot ovat tämän vuosituhannen ilmiö
Sähköautoja on turha etsiä vanhoista leffoista tai tv-sarjoista. Sähköauto on 2000-luvun ilmiö, kuten myös netissä toimiva kasino, K-pop, Netflix tai vaikkapa Fifty Shades of Gray. Ne ilmestyivät populaarikulttuuriin vasta sitten, kun ne olivat kuuluneet tavallisten ihmisten elämään jo vuosien ajan.
Sähköautojen kehitys on kestänyt poikkeuksellisen kauan, sillä tutkijat ja keksijät työskentelivät niiden parissa jo 1800-luvulla. Skotlantilainen Robert Anderson keksi jo vuonna 1830 sähkövaunun, jota pidetään maailman ensimmäisenä sähköautona.
Nykyaikainen sähköautotuotanto pääsi kunnolla vauhtiin vasta vuonna 2008, kun Tesla toi markkinoille ensimmäisen mallinsa. Sittenkin kesti vielä kauan, ennen kuin sähköautojen hinnat laskivat sellaiselle tasolle, että tavalliset ihmiset saattoivat niitä ostaa.
Populaarikulttuuri heijastelee aina ihmisten todellista elämää. On siis ymmärrettävää, että sähköautoja ei vielä näy jokaisessa elokuvassa ja tv-sarjassa.
Sähköautoilla tehdään jo musiikkiakin
Kansainvälisesti tunnetut artistit eivät ole tarttuneet sähköautoaiheeseen kovinkaan hanakasti. YouTubesta löytyy kuitenkin muutamia lauluja, joiden sanoitukset kertovat sähköautoista. Osa niistä on lastenlauluja, joten uudet sukupolvet kasvavat jo sähköautojen maailmassa.
Eräs muusikko on vienyt sähköautoinnostuksensa aivan toiselle tasolle. Englantilainen laulaja-lauluntekijä Dua Lipa toteutti uudesta Want To -kappaleestaan version, jonka ”instrumenttina” toimi uusi Jaguar I-Pace -täyssähköauto.
Sähköauto ei sentään luonut musiikkia alusta lähtien itse, vaan teki kappaleesta uuden version. Jaguarin musiikkisovellus tarkkaili, mitä Dua Lipa kuunteli ajaessaan Spotify-palvelusta, ja teki kappaleesta uuden miksauksen. Artisti oli innoissaan uuden teknologian tarjoamista mahdollisuuksista ja oli hyvin tyytyväinen lopputulokseen.
Sähköauto esiintyy televisiossa yleensä markkinointitarkoituksessa
Jos törmäät sähköautoon elokuvissa, kyse on mitä todennäköisimmin tuotesijoittelusta. Autovalmistaja on maksanut siitä, että saa tuotteelleen näkyvyyttä.
Joskus sähköauto päätyy televisioon myös siksi, että elokuvan tai tv-sarjan tuottajat haluavat vaikuttaa ympäristöystävällisiltä. Tästä käytetään termiä viherpesu. Sähköauto saatetaan sijoittaa elokuvaan hämäykseksi, vaikka luontoarvoja ei olisi huomioitu tuotannon aikana lainkaan.
Tietenkin kyse voi olla myös aidosta ekologisten arvojen korostamisesta. Jos tuotantoyhtiö on huolehtinut ympäristön suojelusta kuvausten kaikissa vaiheissa, on ihan hyväksyttävää laittaa leffan sankari sähköauton rattiin.
Sähköautoista ei vielä ole tehty sarjakuvia
Sähköautot eivät vielä ole rantautuneet sarjakuvien maailmaan. Batmanin legendaarisen Batmobilen energianlähteestä tosin ei ole täyttä varmuutta, koska ajoneuvosta on nähty sarjakuvalehdissä lukemattomia eri versioita. Todennäköisesti kyseessä ei ole aivan tavallinen polttomoottoriauto, koska Lepakkomiestä ei ole koskaan nähty bensa-asemalla tankkauspuuhissa.
Sähköautoista ei myöskään ole tehty videopelejä, kirjoja tai tv-ohjelmia. Ehkä kuvaruuduillemme jo kohta ilmestyy Suomen huonoin sähköautokuski tai Sähkökuormuri Teo? Se on vain ajan kysymys, sillä sähköautoilu yleistyy nopeasti.
Sähköautossa voidaan kuluttaa populaarikulttuuria
Vaikka sähköautot ovatkin vielä harvinainen näky televisiossa, on niiden ja populaarikulttuurin välillä silti tiivis yhteys. Sähköautossa nimittäin kulutetaan päivittäin populaarikulttuurin kaikkia ilmentymiä.
Apu-lehden artikkelissa kerrotaan, mitä kaikkea suomalaiset tekevät autoissaan. Tässä pari esimerkkiä:
- 93 % kuuntelee musiikkia
- 68 % kuuntelee radion puheohjelmia
- 17 % kuuntelee äänikirjoja
- 18 % käyttää sosiaalista mediaa
- 3,7 % pelaa Pokemonia
Artikkelissa mainitaan vain Pokemon-peli, mutta todennäköisesti ainakin takapenkillä matkustavat ovat pelanneet muitakin pelejä. Myös elokuvia ja tv-sarjoja katsellaan taatusti mobiililaitteiden näytöiltä ahkerasti, ja kirjojen ja lehtien selailukin onnistuu kyydissä olevilta mainiosti. Populaarikulttuuri kulkee siis matkassamme päivittäin, olipa auton energianlähde mikä tahansa.
Yhteenveto
Sähköautot alkoivat näkyä populaarikulttuurissa vasta 2010-luvulla, eivätkä ne vielä ole elokuvissa ja tv-sarjoissa läheskään yhtä yleisiä kuin tavalliset autot. Todennäköisesti sähköautot valtaavat valkokankaan ja television sitten, kun enemmistö länsimaiden asukkaista on hankkinut oman Teslansa.
Sähköautojen yleistymistä hidastaa niiden kalleus ja akkujen lyhytkestoisuus. Tekoälyn käyttö akkujen optimoinnissa saattaa poistaa nämä ongelmat, ja sen jälkeen sähköautot voivat syrjäyttää polttomoottoriautot myös viihdekulttuurissa.
Elokuvissa ja tv-sarjoissa on toki jo nähty sähköautoja, mutta yleensä kyse on ollut vihreiden arvojen tietoisesta korostamisesta tai suoranaisesta viherpesusta. Sähköautoihin keskittyvät tv-sarjat, videopelit ja sarjakuvat loistavat vielä poissaolollaan. Lauluissa sähköautoja esiintyy jonkin verran, ja niitä on käytetty jopa musiikin tekemiseenkin.