fbpx

Aurinkopaneeli asuntoautoon – Tehokas ja ympäristöystävällinen energianlähde matkailuautoon

Päivitetty: 11.5.2024

Aurinkopaneeli asuntoautoon

Aurinkopaneelit ovat osoittautuneet erinomaisiksi energianlähteiksi asuntoautoihin, tarjoten mahdollisuuden nauttia itsenäisestä ja samalla ympäristöystävällisestä matkailuelämyksestä. Aurinkovoima tarjoaa vapauden olla riippumaton perinteisistä sähköverkoista ja voi olla ratkaiseva tekijä pidemmille matkoille ja karavaanareiden elämäntyylin ylläpitämiselle. 

Valitse paras aurinkopaneeli asuntoautoon – Minkälainen aurinkopaneeli asuntoautoon on sopiva vaihtoehto

Valittaessa aurinkopaneelia asuntoautoon, on tärkeää ottaa huomioon muutamia avainseikkoja. Ensinnäkin paneelin koko ja tehokkuus ovat aurinkopaneelia valitessa keskeisessä asemassa. Asuntoautoon sopiva aurinkopaneeli tulee olla riittävän suuri tuottamaan tarpeeksi sähköä, jotta kaikki laitteet ja järjestelmät pysyvät toiminnassa. Keskimäärin noin 100–200 watin aurinkopaneeli on sopiva valinta useimpiin matkailuautoihin, mutta tämä riippuu täysin halutuista laitteista ja omasta elämäntyylistä. 

Lisäksi on tärkeää miettiä, minkälaisiin sääolosuhteisiin paneeli joutuu. Jos matkustat esimerkiksi paljon aurinkoisilla alueilla, kannattaa harkita monokristallisia aurinkopaneeleita, jotka ovat tunnettuja korkeasta tehokkuudestaan. Jos puolestaan matkustat enemmän varjoisilla alueilla tai pilvisessä ilmastossa, polykristalliset paneelit voivat olla parempi vaihtoehto; ne ovat hieman edullisempia ja tuottavat hyvin energiaa myös heikommassa valossa. 

Suosituimmat tuotteet

Virtasenkauppa.fi:
5/5

Kuvittele itsesi matkailuajoneuvolla tai veneellä, luonnon keskellä, vapaana verkosta ja samalla omavarainen sähköntuotossa. Se on unelma monille seikkailijoille, ja NDS:n musta Blacksolar 115Wp aurinkopaneelisarja on juuri se, mitä tarvitset tämän unelman toteuttamiseen.

Mitä hyötyä aurinkopaneelien asennuksesta asuntoautoon?

Aurinkopaneelien asentaminen asuntoautoon tarjoaa monia merkittäviä etuja ja hyötyjä matkailijalle. 

Kaiken kaikkiaan, aurinkopaneelien asentaminen asuntoautoon on fiksu valinta niille, jotka arvostavat ympäristöystävällisyyttä, taloudellisia säästöjä sekä matkailun vapautta. Aurinkovoima tarjoaa kestävän ja luotettavan energianlähteen matkailijoiden käyttöön, jolloin voit nauttia matkailusta täysin ilman huolta sähkön loppumisesta.

Aurinkopaneelin asennus matkailuautoon tai asuntoautoon – Kuinka se tehdään oikein?

Aurinkopaneelin asennus asuntoautoon voi tuntua haastavalta tehtävältä, mutta riittävän valmistelun ja hyvien ohjeiden avulla se on varsin toteutettavissa myös omatoimisesti. Ennen asennusta on tärkeää varmistaa, että valittu aurinkopaneeli mahtuu sopivasti asuntoautosi katolle ja että sen tuottama teho vastaa tarpeitasi.

Ennen varsinaista asennusta on suositeltavaa suorittaa tarkastus auton katolle, jotta voidaan varmistua siitä, että katto on tarpeeksi tukeva ja sopiva aurinkopaneelin kiinnittämiseen. Tarkista esimerkiksi, ettei katto ole ruosteessa tai ettei siinä ole muita tukevuutta heikentäviä tekijöitä. Kun kaikki on auton katolla kunnossa ja valmiina kiinnitykseen, on aika ryhtyä varsinaisen aurinkopaneelin kiinnittämiseen. Aurinkopaneelin asennuksessa on aina tärkeää noudattaa valmistajan ohjeita, sillä näin vältytään vahingoilta tai esimerkiksi aurinkopaneelin vahingoittumiselta.

Useimmissa aurinkopaneeleissa asennukseen liittyy myös lataussäätimen asentaminen. Lataussäädin on välttämätön, sillä se varmistaa, että aurinkopaneeli lataa akut turvallisesti ja tehokkaasti. Lataussäätimen valinta riippuu akkujen jännitteestä ja aurinkopaneelin tehosta. On suositeltavaa hankkia laadukas ja muihin laitteisiin soveltuva lataussäädin, sillä näin vältyt akkujen ylilataukselta ja ylijännitteiltä.

Aurinkopaneelin asentaminen matkailuautoon – Tarvittavat lisävarusteet ja huomioitavat asiat

Aurinkopaneelin asentaminen matkailuautoon vaatii huolellista valmistelua ja oikeiden lisävarusteiden hankkimista.

Kiinnitystarvikkeet ovat olennainen osa aurinkopaneelin asennusta. Ne varmistavat, että aurinkopaneeli pysyy tukevasti ja turvallisesti kiinni asuntoauton katolla. Kiinnitystarvikkeiden valinta riippuu täysin asuntoauton kattomateriaalista ja rakenteesta. On tärkeää valita laadukkaat ja oman asuntoauton rakenteisiin sopivat kiinnitystarvikkeet sopivan asennuspaikan lisäksi. Huonosti valittu asennuspaikka tai huonolaatuiset kiinnitystarvikkeet voivat aiheuttaa ongelmia ja vaarantaa aurinkopaneelin toimivuuden, sekä aiheuttaa riskin myös matkustajille.

Sopivien sähköliittimien valinta on myös välttämätöntä aurinkopaneelin liittämiseksi asuntoauton sähköjärjestelmään. Laadukkaat kaapelit ja liittimet varmistavat tehokkaan sähkönsiirron aurinkopaneelilta asuntoauton akkuihin, sekä tekevät aurinkopaneelista turvallisen käyttää.

Lisäksi auton akkujen päivitys saattaa olla harkinnan arvoista, mikäli asuntoauto on vanhempaa mallia. Vanhemmat akut saattavat olla heikompia ja varastoida vähemmän energiaa, mikä voi rajoittaa aurinkovoiman hyödyntämistä matkailuautossa. Uudemmat ja laadukkaammat akut voivat varastoida enemmän energiaa ja antaa näin enemmän käyttöaikaa asuntoauton eri järjestelmille.

Aurinkopaneelien käyttökokemukset

Aurinkopaneelien käyttö matkailuautossa on tuonut monille matkailijoille uudenlaisia kokemuksia ja mahdollistanut entistä vapaamman ja ympäristöystävällisemmän matkailun. 

Yksi yleinen kokemus jonka monet matkailijat mainitsevat, on riippumattomuuden tunne. Aurinkopaneelien avulla matkailijat voivat olla vähemmän riippuvaisia sähköverkosta ja pysähtyä pidemmiksi ajoiksi paikkoihin, joissa sähköverkkoa ei ole saatavilla.

Toinen positiivinen kokemus on ympäristöystävällisyys. Monet matkailijat ovat iloisia siitä, että aurinkopaneelien avulla he voivat matkustaa kestävämmin ja pienentää hiilidioksidijalanjälkeään. Aurinkovoiman tuottaminen auringonvalon avulla on täysin päästötöntä, mikä tekee matkailusta ympäristöystävällisempää. 

Monet matkailijat ovat myös huomanneet taloudelliset hyödyt aurinkopaneelien käytössä. Vaikka asennuskustannukset saattavat olla aluksi korkeat, aurinkopaneelit ovat pitkän aikavälin investointi, joka voi säästää merkittävästi energiakustannuksissa. 

Käyttökokemukset aurinkopaneelien kanssa vaihtelevat matkailijoiden tarpeiden ja matkailukohteiden mukaan. Joillekin matkailijoille aurinkopaneelit tarjoavat riittävän sähköntuotannon peruslaitteisiin, kuten jääkaapin ja valojen käyttöön. Toiset taas ovat pystyneet hyödyntämään aurinkovoimaa myös vaativimmin, kuten sähköisten laitteiden ja viihdejärjestelmien käytössä.

Aurinkopaneeli asuntoautoon kokemuksia ovat pääosin positiivisia, ja monille matkailijoille aurinkovoima on tullut tärkeäksi osaksi matkustuselämystä. Se tarjoaa paitsi taloudellisia säästöjä, myös vapautta ja joustavuutta matkailun suunnitteluun. Aurinkopaneelit ovat osoittautuneet luotettaviksi energianlähteiksi ja ovat mahdollistaneet monille matkailijoille uusia elämyksiä helppokäyttöisyyden, joustavuuden ja muiden positiivisten ominaisuuksien ansiosta. 

Usein kysyttyjä kysymyksiä liittyen aurinkopaneelien asentamisesta matkailuautoon

Aurinkopaneelin valinta asuntoautoon riippuu monesta tekijästä, kuten kuinka paljon sähköä tarvitset, minkälaisia laitteita ajoneuvossasi on, kuinka usein olet paikassa, jossa saa suoraa auringonvaloa, ja kuinka pitkiä reissuja teet. Tässä joitakin yksityiskohtia, jotka saattavat auttaa päätöksenteossa:

 1. Paneelin teho: Jos käytät asuntoautossa esimerkiksi televisiota, jääkaappia, mikroaaltouunia, lämmitystä tai muita laitteita, tarvitset todennäköisesti vähintään 200 watin paneelin. Pienempi, 100 watin paneeli saattaa riittää, jos käytät vain valoja ja lataat puhelinta tai tietokonetta.

 2. Paneelin tyyppi: Monokristalliset paneelit ovat yleensä tehokkaampia ja kestävät paremmin erilaisia sääolosuhteita, mutta ne ovat myös kalliimpia. Polikristalliset paneelit ovat halvempia, mutta niiden teho saattaa laskea huonossa valaistuksessa.

 3. Paneelin koko ja paino: Asuntoautoon sopii parhaiten sellainen paneeli, joka on sekä kevyt että ohut. Muista kuitenkin, että tehokkaampi paneeli on yleensä myös suurempi ja painavampi.

 4. Paneelin asennus: Paneeli on asennettava siten, että se saa mahdollisimman paljon suoraa auringonvaloa. Muista myös tarkistaa, että asuntoautosi katto kestää paneelin painon.

 5. Aurinkopaneelin säädin: Aurinkopaneelin säädin (charge controller) on tärkeä osa järjestelmää, sillä se suojaa akkua ylilataukselta. PWM- ja MPPT-säätimet ovat yleisimpiä, joista jälkimmäinen on tehokkaampi mutta myös kalliimpi.

Muista, että aurinkopaneelin avulla voit tuottaa sähköä vain päiväsaikaan ja silloin, kun aurinko paistaa. Tarvitset siis myös hyvän akun varastoimaan energiaa yön ja pilvisten päivien varalle.

Aurinkopaneelit tarjoavat itsenäisen energianlähteen matkailuautolle, jolloin voit nauttia matkailusta ilman huolta. Aurinkovoima on myös ympäristöystävällinen ja taloudellinen vaihtoehto, joka mahdollistaa pidemmät matkat kohteisiin ilman sähköverkkoa.

Aurinkopaneelien asennus tarjoaa matkailuauton omistajalle riippumattomuutta, ympäristöystävällisyyttä, taloudellisia säästöjä sekä joustavuutta matkailuun. Voit matkustaa pidempiä aikoja luonnon parissa ja nauttia matkailusta ilman ylimääräisiä hiilidioksidipäästöjä.

Aurinkopaneelien valinnassa kannattaa ottaa huomioon matkailuauton energiantarve sekä asennuspaikan koko ja muoto. On suositeltavaa valita laadukkaita ja tehokkaita aurinkopaneeleja, jotka sopivat parhaiten asuntoauton tarpeisiin.

Aurinkopaneelien asentamiseen tarvitaan kiinnitystarvikkeita, kuten kiinnitysjalkoja ja kaapeleita, sekä sähkötarvikkeita, kuten liittimiä ja lataussäädintä. Lisäksi saattaa olla tarpeen päivittää asuntoauton akusto, jotta aurinkovoiman hyödyntäminen olisi mahdollisimman tehokasta.

Aurinkopaneelit kiinnitetään matkailuauton katolle käyttäen kiinnitysjalkoja ja muita kiinnitystarvikkeita. Kiinnityksen tulee olla tukeva ja turvallinen, jotta aurinkopaneelit pysyvät paikoillaan matkan aikana. Huono kiinnitys on turvallisuusriski sekä ihmisille, että itse aurinkopaneelille.

Aurinkopaneelin asennus voidaan toteuttaa myös itse, mutta ammattilaisen apu voi olla tarpeellista erityisesti silloin, jos ei ole varmuutta asennuksen toteuttamisesta tai asennuspaikka on haastava ja vaatii erityisiä vahvistuksia.

Aurinkopaneelien ylläpitoon kuuluu säännöllinen puhdistus ja ajoittainen tarkastus, jotta ne pysyvät toimintakunnossa. Laadukkaat aurinkopaneelit vaativat vain vähäistä huoltoa ja ovat yleisesti ottaen helppokäyttöisiä.

Kyllä, aurinkopaneelien käyttö matkailuautossa on turvallista, kunhan asennus suoritetaan huolellisesti ja noudatetaan valmistajan ohjeita. Laadukkaat kiinnitystarvikkeet ja sähkötarvikkeet varmistavat turvallisen toiminnan ja ehjät aurinkopaneelit ovat turvallisia käyttää matkaillessa.

160W:n aurinkopaneeli on yleensä riittävä joillekin perustoiminnoille, kuten valojen käytölle, puhelimen lataukselle ja vesipumpun käytölle. Sen sijaan suuremman sähkönkulutuksen omaavat laitteet, kuten jääkaappi tai tehokas invertteri, voivat tarvita suuremman kapasiteetin aurinkopaneelia tai useita pienempiä paneeleita.

Tässä joitakin esimerkkejä siitä, mihin 160W aurinkopaneeli riittää:

 • Valot: Useimmat LED-valot kuluttavat 1-10 wattia, joten 160W:n paneeli riittää helposti niiden käyttöön.

 • Puhelimen lataus: Useimmat älypuhelimet tarvitsevat 5-10 wattia latautuakseen, joten paneeli riittää tähän hyvin.

 • Vesipumppu: Useimmat vesipumput kuluttavat 30-50 wattia, joten 160W:n paneeli voi riittää niiden käyttöön.

Mutta jos tarvitset aurinkoenergiaa esimerkiksi jääkaapille tai suurelle invertterille, saatat tarvita suuremman kapasiteetin aurinkopaneelin tai useamman paneelin yhdistelmän. Esimerkiksi, jos käytät 110 litran jääkaappia, joka kuluttaa keskimäärin 100-150 wattia, 160W:n paneeli ei todennäköisesti riitä täyttämään tarpeita, erityisesti jos on pilvinen päivä tai jos käytät energiaa myös muihin laitteisiin.

Näissä tapauksissa voisi olla järkevää harkita esimerkiksi kahden 160W:n paneelin käyttöä ja suurempaa, 220Ah akkua. Tällä järjestelyllä voit käyttää 110 litran jääkaappia, valoja, puhelimen latausta sekä 500W:n invertteriä. Tämä on kuitenkin vain suuntaa-antava esimerkki, ja todelliset tarpeet voivat vaihdella eri olosuhteissa. On tärkeää huomioida, että aurinkopaneelien tehokkuus voi vaihdella sääolosuhteiden mukaan, ja akun kapasiteetti on tärkeä tekijä energian varastoinnissa.

14 aurinkopaneelin järjestelmä (6 kWp) voi tuottaa noin 4800 kWh energiaa vuodessa Suomessa. Tämä voi säästää noin 1100-1400 euroa vuodessa sähkökustannuksissa.

Aurinkopaneelien avulla säästettävän sähkön määrä riippuu monista tekijöistä, kuten:

 1. Paneelien teho: Mitä tehokkaampia paneelit ovat, sitä enemmän sähköä ne pystyvät tuottamaan.

 2. Auringonpaisteen määrä: Aurinkopaneelien sähköntuotanto riippuu auringonvalon määrästä. Sijaintisi mukaan saattaa olla päiviä, jolloin paneelit tuottavat vähemmän sähköä (esim. pilvisinä päivinä tai talviaikana).

 3. Paneelien sijoittelu: Paneelien sijoittelu ja kulma suhteessa aurinkoon vaikuttaa niiden tehokkuuteen.

Tämän vuoksi aurinkopaneelien sähkön tuottokyky ja säästöt voivat vaihdella suuresti riippuen edellä mainituista tekijöistä.

Aurinkopaneelien taloudellinen kannattavuus riippuu myös järjestelmän hinnasta, mahdollisista tukiaisista tai verohelpotuksista, sekä siitä, kuinka kauan aiot käyttää järjestelmää (ts. kuinka kauan sinulla on aikaa maksaa investointi takaisin sähkökustannuksista saatavien säästöjen avulla).

Tässä on myös huomattava, että säästöt voivat olla suuremmat, jos käytät suuren osan itse tuottamastasi sähköstä eikä sitä syötetä takaisin sähköverkkoon. Tämä johtuu siitä, että useimmissa tapauksissa sähkön myyntihinta on pienempi kuin ostohinta.

Jaa tämä artikkeli:

Suosittuja artikkeleita:​

Teslasuomi.fi –sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme. 

→ Tästä ei koidu sinulle kustannuksia

Helpoin ja turvallisin tapa kilpailuttaa aurinkopaneelit

Kilpailuta aurinkopaneelit ja jätä tarjouspyyntö aurinkopaneeleista palvelussamme. Tarjouspyynnön täyttäminen vie sinulta noin minuutin.