Auto ulkomailta

Auto ulkomailta

Suomessa autojen korkeat hinnat ja verotus saavat monen katseen kääntymään ulkomaille. Ulkomailta, erityisesti Ruotsista ja Saksasta ulkomailta tuotu auto näyttäytyy usein taloudellisesti houkuttelevana vaihtoehtona verrattuna kotimaan tarjontaan. Mutta onko auton tuonti ulkomailta todella niin suoraviivaista ja järkevää, kuin miltä se ensisilmäyksellä vaikuttaa? 

Tässä kirjoituksessa syvennymme aiheeseen, ja käymme läpi olennaisimpia seikkoja, jotka sinun tulisi ottaa huomioon suunnitellessasi auton tuontia ulkomailta Suomeen. 

Miksi käytetty auto ulkomailta?

Käytettyjen autojen hankinta ulkomailta on yhä suositumpaa, mutta mikä saa suomalaiset kääntämään katseensa yli rajojen? Syitä on useita, ja ne vaihtelevat taloudellisista tekijöistä aina ajoneuvojen monipuolisempaan valikoimaan saakka. Etenkin Saksasta ja Ruotsista tuodaan Suomeen runsaasti käytettyjä autoja, ja monissa tapauksissa nämä autot ovat huomattavasti edullisempia kuin niiden vastineet Suomen markkinoilla.

Taloudelliset säästöt voivat olla autoa ulkomailta ostettaessa merkittäviä. Ulkomaiset markkinat, kuten Saksan ja Ruotsin, tarjoavat kilpailukykyiset hinnat johtuen suuremmasta tarjonnasta ja kysynnän dynamiikasta. Lisäksi joissakin maissa, kuten erityisesti Saksassa, autokulttuuri ja ajoneuvojen huolto on erittäin korkealla tasolla, joka tarkoittaa usein paremmin pidettyjä ja teknisesti luotettavampia autoja. 

Myös valikoima saattaa olla usein laajempi ja monipuolisempi. Jos etsit erityisesti harvinaisempaa mallia tai tiettyjä lisävarusteita, ulkomaiden markkinat voivat tarjota enemmän vaihtoehtoja. 

Hintaerojen taustaa

Syynä autojen halvempaan hintaan esimerkiksi Ruotsissa on Ruotsin kruunun edullinen kurssi ja länsinaapurin automarkkinoiden ylitarjonta. Tämän lisäksi on huomioitava, että Ruotsissa autot saattavat olla paremmin varusteltuja tai niiden hintaan saattaa sisältyä lisävarusteita, jotka Suomessa ovat maksullisia.

Muita tekijöitä, jotka vaikuttavat hintaeroihin, on alhaisemmat verot, edullisemmat tuotantokustannukset ja laajempi kilpailu markkinoilla. Joskus kyseessä saattaa olla myös sesonkiluonteinen ylitarjonta tai erityistarjoukset, jotka tekevät hinnoista houkuttelevampia. 

Auto ulkomailta Suomeen: Verot ja maksut

Kun ajatus käytetyn auton hankkimisesta ulkomailta herää, yksi keskeisimmistä pohdinnan aiheista on verotus ja siihen liittyvät maksut. Vaikka auton ostohinta saattaa ulkomailla olla houkuttelevan alhainen, Suomeen tuontiin liittyvät verot ja muut kustannukset voivat muuttaa hintaa merkittävästi. 

Autovero ja sen määräytyminen

Yksi keskeisimmistä kulueristä on autovero. Suomeen tuotavan käytetyn auton autovero määräytyy pääasiassa sen hiilidioksidipäästöjen perusteella. Jos ajoneuvon hiilidioksidipäästötiedot eivät ole saatavilla, veron määrä lasketaan ajoneuvon kokonaismassan ja käyttövoiman perusteella. On siis suositeltavaa valita auto, josta on saatavilla tarkat hiilidioksidipäästötiedot, jotta voit laskea tarkasti autoveron määrän jo ennen ostopäätöstä. 

Verohallinnon verkkosivuilta löydät kätevän laskurin, joka auttaa arvioimaan autoveron määrän etukäteen. Tämä on erityisen hyödyllistä silloin, kun vertailet eri autojen kustannuksia ja mietit, mikä on kaikista taloudellisesti järkevin vaihtoehto.

Vinkki:

Etenkin Ruotsista ja Saksasta on hyvä etsiä vähäpäästöisiä, verrattain uusia autoja. Koska ajoneuvovero Suomessa määräytyy CO2 -päästöjen perusteella, nämä autot voivat olla taloudellisesti kannattavampia. 

Muut kulut:

Auton perushinnan ja autoveron lisäksi kokonaiskustannuksiin vaikuttavat useat muut tekijät. Nämä lisäkustannukset saattavat kertyä esimerkiksi auton rekisteröinnistä, vakuutusmaksuista ja katsastuksesta. Myös mahdolliset kuljetuskustannukset, tullimaksut ja mahdolliset korjauskustannukset ennen rekisteröintiä tulee huomioida. 

EU:n ulkopuolelta tuotavat autot

EU:n ulkopuolelta tuotavista autoista voidaan joutua maksamaan myös tulli ja maahantuonnin arvonlisävero, joka on 24%. 

Auton tuonti ulkomailta verottomana

Väliaikaisesti verotonta ajoneuvoa käyttävän henkilön tulee kuitenkin pystyä todistamaan asiakirjoin, että hänellä on riittävät perusteet auton väliaikaiselle verottomuudelle. 

Auton myynti ulkomaille

Auton myynti ulkomaille saattaa avata oven uusiin mahdollisuuksiin ja parempaan hintaan, mutta prosessi on usein monimutkaisempi kuin kotimaan myynti. Vienti vaatii tarkkaa dokumenttien hallintaa, kuten vientilupia ja kansainvälisiä kauppakirjoja. Ennen auton myyntiä ulkomaille kannattaa siis tutkia huolellisesti kohdemaan säännökset ja varautua mahdollisiin yllätyksiin.

Vinkkilista auton ostamiseen ulkomailta

Tarkista myyjän taustat ja luotettavuus

Ennen kaupantekoa, tarkista myyjän tai auton välittäjän luotettavuus. Käy läpi mahdolliset verkkosivut, hae nimellä hakukoneista ja etsi muiden ostajien kokemuksia.

Auton varaosat ulkomailta

Jos harkitset harvinaisemman merkin tai mallin tuomista ulkomailta, varmista että auton varaosat ovat saatavilla Suomessa, tai että voit tilata niitä luotettavasti ulkomailta. 

Sopimus ja vastuusuhteiden selvittäminen

Tutki tarkasti, kenen kanssa olet tekemässä kauppaa ja mistä he ovat vastuussa. Lue sopimusehdot huolellisesti ja matkusta mieluiten itse paikan päälle. Ota myös itse selvää Traficomin ja Verohallinnon ohjeista. 

Vältä ennakkomaksuja

Ennakkomaksujen pyytäminen voi olla merkki epäluotettavasta myyjästä. Ole varovainen ja lue lisää yleisimmistä huijauksista ja ongelmatilanteista autokaupassa. 

Tee perusteellinen koeajo ja auton kuntotesti

Tutki auto huolellisesti ja tee riittävä koeajo. Harkitse myös auton viemistä ammattimaiseen kuntotestiin, jotta auton kunnosta saadaan myös ulkopuolisen arvio mahdollisia tulevia riitatilanteita varten. 

Tarkista asiakirjat ja omistustiedot

Varmista, että auton paperit, kuten rekisteriote ja huoltokirjat, ovat kunnossa. Tarkista erityisesti, että myyjä on rekisteriotteessa mainittu omistaja tai hänellä on oikeus myydä auto.

Vaadi kirjallinen kauppasopimus

Tee aina kirjallinen kauppasopimus, jossa on selkeästi ilmoitettu kaupan yksityiskohdat. Älä allekirjoita sopimusta, jos et ymmärrä sen sisältöä.

Tarkista virhevastuun kesto

Jos kauppa tehdään ulkomailla, selvitä, minkä maan lainsäädäntöä sovelletaan.

Selvitä takuuasiat

Tarkista takuun ehdot huolellisesti. Onko takuu maksullinen vai maksuton, ja kuka suorittaa mahdolliset takuukorjaukset?

Reklamaatio ja virheiden ilmoittaminen

Jos huomaat autossa virheitä ostamisen jälkeen, ilmoita niistä välittömästi myyjälle. Tee reklamaatio mieluiten aina kirjallisesti

Jos kaupanteossa ilmenee ongelmia

Euroopan kuluttajakeskus voi auttaa EU maiden välisissä kaupoissa. 

Muista tehdä nämä asiat heti Suomeen palattuasi

Käyttöönottoilmoitus

Kun olet saapunut takaisin Suomeen, ensimmäinen tehtäväsi on jättää käyttöönottoilmoitus. Tämä onnistuu helposti esimerkiksi Verohallinnon verkkosivujen kautta.

Vakuutukset kuntoon

Jos sinulla on ollut ulkomailla voimassa oleva tilapäinen liikennevakuutus, huolehdi, että hankit suomalaisen liikennevakuutuksen sen päätyttyä. Samalla kannattaa selvittää, mikä kaskovakuutus sopii juuri sinun ajoneuvollesi parhaiten.

Väliaikainen rekisteröinti

Heti Suomeen saavuttuasi kannattaa hankkia väliaikainen rekisterikilpi eri siirtolupa. Siirtoluvalla voit ajaa niin kauan, että saat lopulliset rekisterikilvet. 

Autoveroilmoitus

Viiden päivän kuluessa käyttöönottoilmoituksen tekemisestä sinun on annettava autoveroilmoitus Verohallinnolle. Verotuspäätöksen saat yleensä sähköisesti, ja autovero on maksettava 15 päivän kuluessa päätöspäivästä

Rekisteröinti

Ajoneuvo on rekisteröitävä, ja rekisteröintikatsastus on suoritettava. Tämä voidaan tehdä katsastusasemalla ja se on mahdollista tehdä jo ennen autoveroilmoituksen antamista. 

Usein kysytyt kysymykset

Ulkomaisella autolla saa ajaa Suomessa enintään 30 päivää, kun se on tarkoitettu yksinomaan kilpailukäytöön. Tämän aikana autosta ei tarvitse maksaa autoveroa, mutta on tärkeää ilmoittaa ajoneuvon käytöstä Verohallinnolle.

Kun tuot auton EU:n ulkopuolelta Suomeen, sinun pitää maksaa autovero sekä lisäksi tulli ja maahantuonnin arvonlisävero. Ajoneuvosta on annettava tulli-ilmoitus, kun se tuodaan maahan. Vuonna 2022 maahantuonnin arvonlisävero on 24 % ja se lasketaan tullausarvon ja tullimaksun yhteissummasta.

EU:ssa on tiukat säännöt katsastukseen liittyen, ja katsastuksen toteutusta seurataan tarkasti sekä paikallisten viranomaisten että EU:n taholta. Kuitenkin syksyllä 2020 voimassa olevan säännöstön mukaan autoa ei voi katsastaa muussa maassa kuin siinä, jossa se on rekisteröity.

Ulkomaalainen saa ajaa Manner-Suomessa, jos hänellä on ajokortti valtiosta, jonka Suomi tunnustaa tai jonka kanssa Suomella on diplomaattisuhteet. Jos kuitenkin ajokortin haltija on ollut Suomessa asuvana silloin, kun ajokortti on myönnetty, ei tätä ulkomaista ajokorttia hyväksytä Suomessa.

Auto voi olla ulkomailla korkeintaan 14 päivää kerran vuodessa jokaista autoa kohden. Ennen kuin autoa käytetään Suomessa, siitä pitää ilmoittaa tullille. Auton väliaikaisesti maahantuoneen henkilön perheenjäsenet voivat myös käyttää autoa tuon ajan sisällä.

Jos tuot käytetyn auton esimerkiksi Saksasta tai muista ulkomaisista maista, sinun on suoritettava autolle rekisteröintikatsastus ennen kuin voit käyttää sitä Suomessa. Rekisteröintikatsastuksella tarkistetaan, että auto täyttää vaatimukset ja sen voi rekisteröidä Suomessa.