Space Exploration Technologies Corporation, eli tutummin tunnettu SpaceX on yksityinen yhdysvaltalainen avaruusalan yritys. Yrityksen perusti PayPal-maksujärjestelmän osaperustaja ja Teslan toimitusjohtaja Elon Musk vuonna 2002.
SpaceX valmistaa ja operoi avaruusraketteja ja -aluksia, sekä kehittää satelliitti-internet järjestelmää.
SpaceX:n tunnettuihin kehitteillä oleviin tuotteisiin kuuluvatkin muun muassa miehitetty Dragon V2 -avaruusalus, uudelleenkäytettävät Falcon ja Falcon Heavy -kantoraketit, sekä Interplanetary Transport System.
Marsin miehittäminen: SpaceX Mars -ohjelma, sekä Interplanetary Transport System
Yksi SpaceX:n kunnianhimoisimmista tavoitteista on Marsin miehittäminen. Marsin etäisyys vaihtelee 399 miljoonan sekä 55 miljoonan kilometrin välillä ja se onkin yksi maapallon lähimmistä asumiskelpoisista naapureista. SpaceX:n sivujen mukaan Mars olisi mahdollista lämmittää, sekä siellä olisi mahdollista kasvattaa muun muassa kasveja. Myös Marsin päivän pituus – 24 tuntia ja 37 minuuttia vastaa lähes Maan päivän pituutta.
Tavoitteena olisikin saada kuljetettua ihmisiä Marsiin ja takaisin SpaceX:n uudelleenkäytettävällä Starship -avaruusaluksella. SpaceX kaavaileekin aloittavansa kuljetukset Marsiin viemällä sinne ensimmäisen 12 hengen miehistön vuonna 2025. Ensimmäiset Marsissa elävät ihmiset joutuisivatkin elämään avaruusaluksissa, mutta kiinteät asumukset olisi tarkoitus rakentaa vuoteen 2028 mennessä. 2030 -luvun aikana Marsiin kasvaisi merkittävän kokoinen ihmisten asuttama kaupunki, jossa kaikki olisi rakennettuna paineistettujen kupujen alle.
SpaceX:n Falcon -rakettiperhe
Falcon -rakettiperhe on SpaceX:n kehittämä joukko kantoraketteja, jotka on erityisesti suunniteltu uudelleenkäytettäviksi sekä miehitettäviksi.
Yksityisesti kehitettyjä Falcon -kantoraketteja on tällä hetkellä kolme: Falcon 1, Falcon 9 sekä Falcon Heavy.
Falcon 1 kantoraketti oli käytössä vuosina 2006-2009 ja se olikin SpaceX:n ensimmäinen kantoraketti. Ensilaukaisuista sen kolme ensimmäistä epäonnistui, mutta neljäs ja viides onnistuivatkin suunnitelmien mukaan.
Falcon 9 -sarja kuitenkin korvasi pian Falcon 1:n.
Falcon 9 -sarjan kantoraketti nousi ensimmäistä kertaa kiertoradalle vuonna 2010. Tämän jälkeen Falcon 9 -kantoraketista on käytetty lukuisia eri versioita vuodesta 2010 lähtien, joista viimeisin on Falcon 9 v1.2 Full Thrust.
SpaceX:n on tarkoitus kehittää Falcon 9:stä uudelleenkäytettävää rakettia. SpaceX:n uudelleenkäytettävän laukaisujärjestelmän kehitysohjelman tarkoituksena on kehittää kiertolaukaisuihin pystyvä laukaisujärjestelmä, jonka osia voitaisiin käyttää uudelleen lukuisia kertoja. Yksittäinlaukaistavan Falcon 9 laukaisun hinta on noin 64 miljoonaa dollaria ja uudelleenkäytettävyydellä tästä pyritään tiputtamaan kustannusta murto-osaan. Lopullisena tavoitteena on kantoraketti, jota pystytään käyttämään lentokoneen tavoin yhä uudelleen ja uudelleen.
Falcon Heavy on Falcon -rakettiperheeseen kuuluva raskas kantoraketti. Sen kapasiteetti on yli 60 000 kiloa maan matalalle kiertoradalle, joten se onkin tällä hetkellä maailman tehokkain käytössä oleva kantoraketti. Yhden laukaisun hinta Falcon Heavy -kantoraketilla kustantaa noin 90 miljoonaa dollaria.
Dragon, sekä Dragon V2
Dragon V2, sekä myös Dragon 2:na tunnettu kapselimainen avaruusalus on SpaceX:n toinen avaruusalus. Vanhemmasta Dragon -avaruusaluksesta se eroaa miehistön kuljetuskyvyllä. Miehistön jäseniä aluksella voidaan kuljettaa yhteensä seitsemän. Aluksesta on myös kehitteillä versiot Crew Dragon sekä Cargo Dragon.
Dragon V2 ei eroa perusmuodoltaan juuri vanhemmasta Dragon -avaruusaluksesta. Merkittävimpiä muutoksia ovat kuitenkin muun muassa miehistöön liittyvät osat, kuten istuimet, ohjaimet, elossapitojärjestelmä, sekä kyky lennonkeskeytykseen ja aluksen automaattiseen telakoitumiseen.
Dragon -avaruusaluksessa ei ole automaattista telakointijärjestelmää, vaan kapseli ohjataan telakointiporttiin robottikäden avulla.
Toisin kuin muut kapselit, Dragon on rakennettu palaamaan ehjänä maahan. Tämän avulla voidaan maahan palauttaa esimerkiksi vioittuneita tai käytöstä poistuneita laitteita ja tutkimustuloksia.
Starlink
Starlink on SpaceX:n sateliitti-internet, jonka avulla on tarkoitus tarjota internet-yhteys kaikille maapallon asukkaille. Sen on tarkoitus koostua 7 518 matalan kiertoradan satelliitista, sekä 4 425 muusta satelliitista.
Starlinkin ensimmäinen vaihe valmistuu kuitenkin vasta vuonna 2027, ja kaupallinen toiminta voidaan aloittaa, kun kiertoradalla on noin 800 satelliittia.
Tavoitteena on saada valtaosa valokuituliikenteestä siirtymään Starlinkin varaan, sillä avaruuden tyhjiössä valo liikkuu lähes 50 prosenttia nopeammin kuin valokuidussa. Täten yhteyden viive olisikin vain 25 millisekuntia.
SpaceX vs. NASA
Suurin ero näiden kahden yrityksen välillä on omistus: SpaceX on täysin yksityisomistuksessa oleva yritys, kun taas NASA puolestaan on valtion omistama ja rahoittama organisaatio. NASA on tällä hetkellä kuitenkin SpaceX:n suurin asiakas, ja SpaceX tarvitseekin NASA:lta niin taloudellista, kuin teknistäkin tukea. Kyseessä ei siis suinkaan ole kilpailu, vaan pikemminkin molemminpuolinen yhteistyö.
Mikä SpaceX:n tavoite on?
SpaceX:n tavoitteena on rakentaa kohtuuhintaisia raketteja ja mahdollistaa tulevaisuudessa Marsin miehitys, sekä internet-yhteys joka puolelle maapalloa. Yhtenä tavoitteena on myös pyrkiä vähentämään avaruuden kuljetuskustannuksia sekä parantamaan avaruuteen pääsyn luotettavuutta. Elon Musk on myös kertonut haluavansa tarjota avaruusmatkoja kaikkien saataville.
SpaceX:n saavutuksia
SpaceX:n suurimpia saavutuksia tällä hetkellä ovat kantorakettien uudelleenkäyttö ja kustannusten alentaminen avaruusrakettien laukaisuteollisuudessa. Merkittävimpiä näistä ovat muun muassa Falcon 9:n ensimmäisen vaiheen laskeutumiset sekä uudelleenkäynnistykset.