Paras sähköauto – Vertailussa parhaat sähköautot

Päivitetty: 5.5.2023

Mikä on paras sähköauto

Täyssähköiset ajoneuvot yleistyvät liikenteessä jatkuvasti niiden kehityttyä yhä paremmiksi. Täyssähköisissä ajoneuvoissa polttomoottorin sijasta auto käyttää voimanaan sähkömoottoria ja akkuja, jotka ladataan ajoittain verkkovirrasta.

Koska täyssähköautot toimivat sähköllä, ne eivät tuota lainkaan pakokaasuja. Täyssähköautojen toimintasäde yltää parhaimmillaan jopa 500 kilometriin, ja latauspisteverkoston laajentuessa sähköauton lataaminen on yhä helpompaa ja nopeampaa ympäri Suomen.

Täyssähköautot ovat kehittyneet huimasti viime aikoina, ja yhä useammat autonvalmistajat ovat alkaneet valmistaa niitä eri malleina sähköautojen kysynnän kasvaessa. Millaisia täyssähköautoja eri valmistajilla on, ja millaisia ominaisuuksia niistä löytyy?

Sähköautovertailu auttaa löytämään juuri itselle sopivan sähköauton monipuolisten vaihtoehtojen joukosta. Eri valmistajien tarjoamat mallit vaihtelevat ulkonäöltään, toimintasäteeltään ja varustelutasoltaan.

Paras sähköauto riippuu yksilöllisistä tarpeista ja mieltymyksistä, mutta yleisesti ottaen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat pitkä toimintasäde, nopea latauskyky, mukavuus, turvallisuus ja hyvä hinta-laatusuhde. On tärkeää tutustua eri malleihin ja valita omiin tarpeisiin sopiva sähköauto, joka tarjoaa hyvän yhdistelmän näistä ominaisuuksista.

Audi Q4 Sportback e-tron

Audi Q4 Sportback e-tron
Kuvalähde: audi.fi

Urheilullinen ulkomuoto vangitsee katsojan heti ensihetkillä, sillä täysin sähköllä toimivassa Audi Q4 Sportback e-tronissa yhdistyy sulava muotoilu ja sporttisuus upealla tavalla. Sporttisuudesta huolimatta Q4 Sportback e-tron tarjoaa reilusti tilaa ja erilaisia säilytysratkaisuja ollen loistava vaihtoehto esimerkiksi perheautoksi.

Ylellinen nahkaverhoilu miellyttää silmää, ja sisätilat toimivat jatkumona sulavalle ulkomuodolle. Säilytystilasta vastaa 535 litran tavaratila ja takapenkit alas taitettuina se vetää ruhtinaalliset 1460 litraa. Upeiden sisätilojen lisäksi ajonautintoa SONOS-äänentoistojärjestelmä, jonka tehokkaat kaiuttimet tekevät musiikin kuuntelusta unohtumattoman elämyksen.

Ominaisuuksia

 • Sähkömoottorin teho: 150 kW
 • Toimintamatka sähköllä (yhdistetty): 464–537 km
 • Suurin mahdollinen latausteho AC / HPC: 11kW / 135 kW
 • Kiihtyvyys 0-100 km/h: 8,5 s

Mercedes EQS SUV

Mercedes EQS SUV
Kuvalähde: mercedes-benz.fi

Näyttävyyttä, suurta tilaa ja tilantuntua luo upeasti muotoiltu premium luokan katumaasturi Mercedes EQS SUV. Kyseessä on valmistajan suurin täyssähköinen auto, jossa yhdistyvät mukavuus ja turvallisuus jopa kolmella penkkirivillä. Ajokokemus on yllättävän dynaaminen, vaikka kyseessä on kookas auto, ja Mersulle totuttuun tyyliin, ajonautinto on lähes äänetön.

Kyseessä on luksusluokan tila-auto, joka on pystyy jo huomattavan pitkiin matkoihin sähköllä. EQS SUV:n toimintamatka on mallista riippuen noin 600 kilometriä , ja akun kapasiteetti 108,4 kWh. AC-vaihtovirtalatauksen teho on valinnan mukaan joko 11 tai 22 kW ja DC-tasavirtalatauksen jopa 200 kW.

Mercedes tarjoaa ylellisen kokemuksen myös digitaalisilla palveluillaan, sillä Mercedes me connect- ja Mercedes me-palveluiden kautta saat ajamiseen vieläkin lisää mukavuutta, turvallisuutta, ajonautintoa ja digitaalista tukea.

Katso täältä parhaat Mercedes Benz sähköautot.

Ominaisuudet:

 • Toimintamatka sähköllä: 600km
 • Suurin mahdollinen latausteho AC /HPC: 11kW /200kW
 • Kiihtyvyys 0-100 km/h: 5,6 s

Hyundai Ioniq 5

Hyundai Ioniq 5
Kuvalähde: hyundai.fi

Hyundai Ioniq 5 on varusteltu hämmästyttävällä älyteknologialla, nopealla latauksella ja virtaviivaisellajoskin myös hieman futuristisella suunnittelulla. Sähköisen SUV:n muotoilu, erinomainen ajodynamiikka ja nopeasti latautuva 800 voltin akkujärjestelmä vie sinut pitkälle, mihin ikinä matkasi viekään.

Täyssähköinen Hyundai Ioniq 5 palkittiin New Yorkin kansainvälisessä autonäyttelyssöä World Car Awards kilpailussa kolmessa kategoriassa, jossa se oli ehdolla. Myös vuonna 2021 ensiesittelyssä ollut auto ehti voittaa lukuisia arvostettuja palkintoja, kuten Vuoden auto -tittelin ympäri maailmaa.

Ominaisuuksia

 • Avarat ja muunneltavat sisätilat tekevät matkustamisesta ensiluokkaisen kokemuksen
 • 800 voltin akkujärjestelmä ei tarvitse lataukseen erillistä adapteria
 • Optimaalisissa olosuhteissa 100 kilometriä on mahdollista ladata vain viidessä minuutissa
 • Toimintamatka 481 kilometriä (takaveto), sekä 460 kilometriä (neliveto)
 • Vetokyky 1600kg

Kia EV6

Kia EV6
Kuvalähde: kia.com

Kia EV6 on Kian täysin sähköllä toimiva crossover, joka herättää katseita erottuvalla muotoilullaan. Modernin ja sporttisen crossoverin silmiä hivelevän muotoilun jokainen pienikin yksityiskohta on suunniteltu tavoitteena erottuva ja sporttinen ulkomuoto.

Kia EV6 on vuoden 2022 Vuoden auto voittaja, ja voittoon sen nosti mitä ilmeisemmin tuomariston rakastama auton ajettavuus.

Ominaisuuksia

 • Vuoden auto 2022
 • AR -tuulilasinäyttö ohjaa sinut määränpäähäsi. Tuulilasissa näkyvä virtuaalinäyttö sisältää kaikki tarvittavat tiedot, jotta sinä voit keskittyä turvalliseen ajoon
 • Kiihtyy 0-100 km/h noin 5,2 sekunnissa
 • Huippunopeus vaikuttavat 188 km/h
 • Nopea latausaika, ja jopa 528 kilometrin toimintamatka

KIA Niro EV

KIA Niro EV
Kuvalähde: kia.com

Uudistetussa 2023 Kia Niro EV:ssä huomio kiinnittyy kiehtoviin valoelementteihin ja kaksisävyisiin koriin, minkä ansiosta tämä täyssähköinen kompakti SUV erottuu edeltäjäänsä paremmin liikenteessä. Upeampi sisustus sisältää erottuvan tyylin ja digitaaliset mittarit, ja Kia korostaa sisustuksessa käytettyjen kierrätysmateriaalien runsautta.

Niro EV:ssä on 201-hevosvoimainen sähkömoottori etuvetoa varten. Vaikka teho on suurempi kuin hybridimalleissa, kiihtyvyys tuntuu maltillisemmalta. 64,8 kWh:n akku tarjoaa jopa 253 km:n kantaman, ja Kia väittää sen latautuvan 10-80% noin 45 minuutissa DC-pikalaturilla.

Ominaisuudet:

 • Kiehtovat valoelementit ja kaksisävyiset korit
 • Täyssähköinen kompakti SUV
 • Uudistunut sisustus, jossa kierrätysmateriaaleja
 • 201 hv:n sähkömoottori
 • 64,8 kWh akku, 253 mailin kantama
 • Nopea lataus 10-80% noin 45 minuutissa (DC-pikalaturilla)
 • 10,3-tuumainen kosketusnäyttö infotainment-järjestelmälle

Skoda Enyaq

Skoda Enyaq

Skodan ensimmäinen täyssähköinen katumaasturi Skoda Enyaq on harppaus tulevaisuuden sähköautoihin ja sähköllä liikkumisen aikakauteen.

Skoda Enyaqin sisätilat on suunniteltu viimeisen päälle tarkkaan jokaista pienintäkin yksityiskohtaa myöden. Sateenvarjolokerot etuovissa, huomioliivien pidikkeet ja käännettävät pöydät tekevät siitä laadukkaan Premiumluokan auton. Sisätiloissa hallitsee tyylikkyys ja kauniit muodot, ja suunnittelussa on ajateltu myös sisätilojen mukavuutta ja tilaa.

Enyaq -mallistosta löytyy kaksi akkuversiota: 60 sekä 80. Pienemmän akkuversion kapasiteetti on 58 kWh, ja takavetoisena käyttäjälleen se tarjoaa tehoa 180 hevosvoimaa. Suuremman akun kapasiteetti on 77 kWh ja takavetoisen mallin lisäksi se on tarjolla myös 80x -nimellisenä nelivetona. Nämä mallit tarjoavat käyttäjälleen 204, sekä 265 hevosvoimaa. Toimintamatkat malleissa ovat 409, 530 sekä 493 kilometriä.

Ominaisuuksia

 • Travel Assist -ajoavustinkokonaisuus auttaa auton hallinnassa tehden sekä auton ajamisesta että muun liikenteen seuraamisesta kuljettajalle helpompaa
 • Tietoviihdejärjestelmän oma sisäänrakennettu eSIM -kortti mahdollistaa erilaiset online -palvelut ja toiminnot, kuten Wi-Fi -yhteyden matkustajille
 • Nerokkaat, tarkoin suunnitellut yksityiskohdat
 • Saatavilla eri akkukapasiteettisina, jolloin myös toimintamatkat eroavat

Fiat 500

Fiat 500
Kuvalähde: topgear.com

Uusi 100% sähkökäyttöinen Fiat 500 on saatavilla käytännöllisenä Hatchbackina, sekä avokattoisena Cabrio -mallina.

Sähkökäyttöinen Fiat 500 antaa sinulle mahdollisuuden autonomiseen ajoon; se pystyy kiihdyttämään, jarruttamaan, pysymään kaistalla ja lukemaan liikennemerkkejä täysin itsenäisesti.

Fiat 500:n sisätiloissa vallitsee futuristinen, moderni ja pelkistetty muotoilu. Sisätiloissa painikkeiden ja säätimien määrää on riisuttu korostaen näin minimalistista muotoilua.

Ominaisuuksia

 • Akusto 42 kWh, toimintamatka 320 kilometri
 • Kiihtyvyys 0-100 km/h noin 9 sekuntia
 • Huippunopeus 150 km/h
 • Äänimaailma lumoaa luovuudellaan, ja Fiat 500:n moottoriäänenä toimiikin suomalainen äänitaiteilija
 • 10 tuuman viihdejärjestelmä tukee Bluetooth -pariliitosta, langatonta lataustekniikkaa sekä Apple Car Play ja Android Auto -integraatioita.

BMW i4

BMW i4
Kuvalähde: bmw.fi

BMW i4 tarjoaa käyttäjälleen jopa 590 kilometrin toimintasäteen, kokonaisvaltaisen urheilullisuuden ja premiumtasoiset sisätilat.

BMW i4 on yhdistelmä tehokasta moottorikonseptia, kevyitä rakenteita, aerodynaamista muotoilua sekä suorituskykyistä korkeajänniteakkua. BMW i4 sisätää myös innovatiivista teknologiaa, kuten jarruenergian talteenottoa joka puolestaan takaa pidemmän toimintamatkan ja alhaisen sähkönkulutuksen.

Maksimilatausteholla akku on mahdollista ladata vain kymmenessä minuutissa jopa 164 kilometrin toimintavalmiuteen, ja puolessa tunnissa akun varaustaso on ladattuna kymmenestä prosentista jopa kahdeksaankymmeneen prosenttiin. Kotioloissa 100 prosentin varaustasoon akun lataus vaatii vain 8,25 tuntia.

Ominaisuuksia

 • Jopa 590 kilometrin toimintasäde, ja erittäin nopea akkujen lataus
 • Teho 250 kW, suurin vääntö 430 Nm
 • Kiihtyvyys 0-100 km/h noin 5,7 sekuntia
 • Suurin latausteho: 10 minuutissa yli 164 km:n lataus
 • Toimintamatka enintään 590 kilometriä
 • Kuluttajakeskeinen ohjaamo on varustettu moderneilla ja sporttisilla varusteilla. Suuren pää- ja jalkatilan ansiosta auto tarjoaa ensiluokkaisen istumamukavuuden
 • Suuren tavaratilan tilavuus on jopa 470 litraa. Takaistuinten kääntämisen jälkeen tavaratila kasvaa 1290 litraan

BMW iX

BMW iX
Kuvalähde: bmw.fi

BMW iX yltää BMW eDrive -tekniikan ja täyssähköisen nelivedon ansiosta pitkään toimintamatkaan ja vaikuttavaan kiihtyvyyteen.

Jopa 630 kilometrin toimintamatkansa ansiosta BMW iX sopii loistavasti sekä kaupunkiajoon, että myös pidemmille matkoille. Alhainen, alle 23 kWh energiankulutus sekä aerodynaaminen muotoilu mahdollistaa pitkän ajosäteen, ja MyMode Efficient -tilassa taloudellisuus paranee entisestään.

Ominaisuuksia

 • Jopa 630 kilometrin toimintamatka
 • Kaksi tehokasta sähkömoottoria ja neliveto antavat autolle ylivertaisen, 530 hevosvoiman suorituskyvyn
 • Tyylikäs muotoilu ja älykäs teknologia on tuttua BMW laatua

Ford Mustang Mach-E

Ford Mustang Mach-E
Kuvalähde: ford.fi

Täyssähköinen SUV-katumaasturi Ford Mustang Mach-E on yhdistelmä veistoksellis- ta muotoilua, huipputeknologiaa ja jopa 610 kilometrin toimintamatkaa vain yhdel- lä latauksella.

Ford Mustang Mach-E kiihtyy kaasusta välittömästi, ja sen kiihtyvyys 0-100 km/h onkin huimat 3,7 sekuntia.

Ominaisuuksia

 • Huima, jopa 3,7 sekuntin kiihtyvyys 0-100 km/h
 • Toimintamatka 610 kilometriä
 • Kymmenen minuutin latauksella lisäkilometrejä jopa 119 kilometrin verran

Porsche Taycan

Porsche Taycan
Kuvalähde: porsche.com

Porsche Taycan on yhdistelmä erinomaista ajettavuutta, sporttista muotoilua ja modernia ilmettä. Perinteisen Porschen mukaisesti sisätilojen ja hallintalaitteiden tuntuma on yhdenmukainen ja miellyttävä.

Tehoa Porsche Taycan tuottaa jopa 360 kW, eli 490 hevosvoimaa. Toimintamatkaa autolla on 462 kilometriä, ja kiihtyvyys 0-100 km/h on tasan neljä sekuntia. Huippunopeus autossa on huimat 250 km/h.

Ominaisuuksia

 • Sporttinen muotoilu
 • 490 hevosvoimaa ja 360 kW
 • Kiihtyvyys 0-100 km/h tasan 4 sekuntia
 • Akuston teoreettinen kapasiteetti 93,4 kWh, käytettävissä 83,7 kWh

Tesla Model 3

Tesla Model 3 Performance

Tesla Model 3:n tärkein osa on turvallisuus. Alumiinin ja teräksen yhdistelmästä valmistettu metallirakenne takaa parhaan mahdollisen vahvuuden kaikilta osin. Törmäystesteissä Model 3 kesti oman painonsa neljä kertaa – jopa lasikatollaan.

Kiihtyvyys Model 3 sähköautossa on aivan omaa luokkaansa; 0-100 km/h nopeuteen auto kiihtyy vain 3,3 sekunnissa. Toimintamatkaa Tesla Model 3:n takaa yli 600 kilometriä.

Ominaisuuksia

 • Toimintamatka: yli 600 kilometriä
 • Huippunopeus: 261 km/h
 • Kiihtyvyys 0-100 km/h: 3,3 sekuntia
 • 15 min latausajalla jopa 275 km lisää toimintamatkaa
 • Käytössä yli 30 000 Supercharger -latausasemaa

Tesla Model Y

Tesla Model Y

Tesla on tunnettu useista sähköisistä malleistaan, kuten Tesla Cybertruck sekä Tesla Model Y. Aivan kuten kaikki muutkin Teslat, on Model Y suunniteltu luokkansa turvallisimmaksi autoksi. Matala painopiste, jäykkä korirakenne ja suurikokoinen törmäysvyöhyke antaa erinomaisen suojauksen.

533 kilometrin toimintasäteen ansiosta Tesla Model Y soveltuu niin kaupunki- kuin myös pitkän matkan ajoon. Jo vain 15 minuutin latausajan jälkeen lisämatkaa autoon latautuu yli 240 kilometriä.

Ominaisuuksia

 • Kiihtyvyys 0-100 km/h: 3,7 sekuntia
 • Toimintasäde: 533 kilometriä
 • Yli 2100 litraa tavaratilaa
 • Jäykkä rakenne, alhainen painopiste ja törmäyssuojaus tekevät autosta erittäin turvallisen
 • Huippunopeus: 250 km/h

2023 Nissan Ariya

2023 Nissan Ariya
Kuvalähde: nissan.fi

Nissan laajentaa sähköautovalikoimaansa vuoden 2023 Ariya SUV:lla, joka tulee myyntiin Yhdysvalloissa syksyllä 2022. Ariya liittyy Nissan Leaf -viistoperän rinnalle tarjoten jopa 489 km:n ajomatkan, mikä ylittää Leafin 364 km:n maksimin. Arian muotoilu edustaa siirtymää nykyisistä terävistä, kulmikkaista linjoista, joita nähdään monissa Nissanin ajoneuvoissa.

Arian matala ja leveä asento erottaa sen Rogue-mallista ja antaa sille urheilullisemman ilmeen. Kaksi erilaista akkukokoa on tarjolla – 63,0 kWh akku vakiona ja suurempi 87,0 kWh paketti valinnaisena – sekä joko etu- tai nelivetoinen voimalinja. Lukuisat kuljettajaa avustavat ominaisuudet, infotainment-teknologia ja mukavuusvarusteet sisältyvät, auttaen Ariaa kilpailemaan samankokoisten sähköisten katumaasturien, kuten Tesla Model Y:n ja Hyundai Kona Electricin kanssa.

Ominaisuuksia

 • Jopa 304 mailin (489 km) ajomatka
 • Kahden akkukoon vaihtoehdot: 63,0 kWh ja 87,0 kWh
 • Etu- tai neliveto saatavilla
 • Monipuoliset kuljettajaa avustavat ominaisuudet
 • Kilpailee Tesla Model Y:n ja Hyundai Kona Electricin kanssa
 • ProPilot 2.0 -ajonvakautusjärjestelmä
 • Valinnainen kaksimoottorinen neliveto

Usein kysytyt kysymykset

Jaa tämä artikkeli:

Suosittuja artikkeleita:​

Sisällysluettelo

Sähkövertailu
Sähkövertailu.fi:n tarkoituksena on auttaa suomalaisia vertailemaan sähkösopimuksia, jotta he voivat löytää itselleen parhaan sähkösopimuksen ja saada samalla selvää säästöä.