Sähköautot ja niiden teknologiat

Aurinkopaneelit ja sähköautot

Sähköautot on aihe, jota on hyvin mielenkiintoista tutkia. Sähköajoneuvot yleistyvät jatkuvasti ja samalla niitä kehitetään entistä tehokkaammiksi, sähkönkulutukseltaan pienemmiksi ja ajomukavuuksiltaan paremmiksi. Sähköautoissa käytetään mitä erilaisimpia teknologioita ja niitä hyödyntäen asiakkaille voidaan tarjota unohtumattomia ajokilometrejä.

Sähköautoista Tesla on tunnetuin, sillä se tunnetaan ympäri maailman. Tesla onkin osoittanut kuuluvansa ehdottomasti parhaiden sähköautojen valmistajiin ja moni muu valmistaja saa vain ihailla edelläkävijän innovatiivisia ratkaisuja.

Se, mikä on paras sähköauto, on tietenkin mielipidekysymys, mutta ominaisuuksia voi silti vertailla. Sähköautojen kantomatkat, kiihtyvyydet ja muut ominaisuudet voivat vaihdella suurestikin. Lisäksi autoissa saattaa olla vaihtelevasti erilaisia teknologioita, joita kaikki sähköautojen valmistajat eivät ole huomioineet hyödyntää.

Sähköauto on hiljainen liikkuja

Sähköauton kanssa ei tarvitse miettiä päriseviä pakoputkia, sillä sähkömoottorista ei kantaudu käytön aikana ääntä. Äänet, joita sähköautostakin voi kantautua, ovat usein peräisin sen renkaista. Rengasmeteliin voi vaikuttaa valitsemalla hyvät renkaat, joiden ominaisuuksiin kuuluu hiljaisempi ääni.

Sähköauto ei tuota meteliä ulkopuolelle, mutta ei myöskään sisäpuolelle. Niinpä auton sisällä keskustelu onnistuu vaivatta ja musiikkikin kuuluu selkeästi. Äänettömyyden haittapuolina tosin on toisinaan ollut, että jalankulkijat eivät välttämättä ole havainneet lähestyvää sähköautoa. Tähänkin on kuitenkin kehitetty ratkaisu – nimittäin keinoäänien avulla. Aiemmin keinoäänet pystyi kytkemään pois päältä esimerkiksi Hyundain Ioniq Electric Style -sähköautossa, mutta nykyään keinoääni on jo siirtymässä pakolliseksi. Se toimii siten, että ajettaessa alle 20 km/h nopeudella, auto tuottaa keinotekoista moottoriääntä. Näin jalankulkijat havaitsevat lähestyvän sähköauton tehokkaammin. Ääni muistuttaa auton moottorin ääntä, joten kyseessä ei ole sen erikoisempi ääni tai äänitehoste. Ääni ei siis sinällään kiinnitä huomiota erikoisuudellaan eikä siitä tule fiilistä, että jollain olisi yhtäkkiä vieressä netti casino ja kolikkopelit kilisemässä että jäätelöauto lähestyisi.

Akun lataaminen & energiatehokkuuden kehitys

Sähköautojen lataus on puhuttanut aiemmin, mutta nykyään latauspisteitä löytyy jo melko hyvin eri kunnista. Lataaminen käy tietenkin myös mahdollisuuksien mukaan kotona yön aikana, jolloin auto on aamulla käyttövalmis. Se, kauanko akullinen kestää ajossa, riippuu auton kulutuksesta sekä akun varauksesta. Nykyajan sähköautot kulkevat yhdellä latauksella usein satoja kilometrejä.

Tesla pyrkii olemaan sähköautojen edelläkävijä ja siinä se on kieltämättä onnistunutkin. Yhtiö kehittelee tällä hetkellä vaihtoehtoa laajalti käytössä olevalle litium-akulle. Kehitys on vielä kesken, mutta tarkoitus on kehittää akkuteknologia, joka voisi kestää jopa vuosisadan. Teknologiaa kehitellään jatkuvasti ja onkin hurja nähdä, mitä kaikkea sähköautoiluun liittyvää onkin keksitty esimerkiksi seuraavien kymmenen tai parinkymmenen vuoden aikana.

Akkujen kehityksessä halutaan pikkuhiljaa mullistaa energiatehokkuuden. Akuista halutaan suunnitella entistä tehokkaampia, pitkäikäisempiä ja suorituskyvyltään korkeampia. Myös akkujen käyttöä kylmällä kelillä halutaan parantaa. Teknologian kehittyessä akuista tulee myös kevyempiä, joka taas pienentää osaltaan sähköauton fyysistä painoa.

Teknologian avulla lisää ajomukavuutta

Teknologia on avain uusiin ominaisuuksiin ja nykyajan teknologian voidaankin jo sanoa mahdollistavan lähes kaiken kuviteltavan – tai ainakin lähelle sitä. Sähköautoissa on jo nyt hyödynnetty ajopilotti-toimintoa, jonka avulla auto esimerkiksi pysyy tehokkaammin kaistalla. Ajopilotin tarkoituksena ei ole poistaa kuljettajan ajonaikaista vastuuta, vaan tuomaan teknologian avulla lisäturvallisuutta.

Sähköautoa on mahdollista ohjailla älypuhelimella. Esimerkiksi Teslalla on oma mobiilisovellus jonka avulla voit lukita auton ovet tai avata niiden lukituksen. Älypuhelimen avulla voidaan myös lämmittää auto tai poistaa huurteet ikkunoista. Mobiilisovellus näyttää myös auton lataustiedot.

Teslalla on sähköautoissaan kosketusnäyttö, jolla kuljettaja voi hallita kaikkea toimintaansa ajo poislukien. Näyttö osoittaa ajonopeuden ja se toimii käytännössä kaikkien kojelaudan tyypillisten nappien korvikkeena. Kosketusnäyttö on siis kuljettajan oma hallintalaite.

Sähköautoja saatavilla hyvin

Sähköautoja saatavilla hyvin

Sähköautoja on nykyään helposti saatavilla. Kenellä tahansa on mahdollisuus löytää tänä päivänä itselleen sopiva sähköauto. Helppo saatavuus on tärkeää jo senkin kannalta, että Suomen ja maailmankin päästöjä halutaan vähentää merkittävästi.

Sähköautot eivät kuitenkaan vielä ole halpoja, vaikkakin niiden hinnat ovat hieman laskeneet alkubuumin jälkeen. Autolaina on hyvä vaihtoehto ostaessa ensimmäistä sähköautoa ja laina kannattaakin kilpailuttaa useammalla eri pankilla.

Jos epäröit sähköauton hankinnan suhteen, kannattaa sellaista käydä katsomassa liikkeessä ja pyytää automyyjää kertomaan autosta tarkemmin. Automyyjät auttavat mielellään ja kertovat auton ominaisuuksista. Loppujen lopuksi sähköautolla ajaminen on yhtä helppoa kuin tavanomaisillakin autoilla ja alta aikayksikön huomaatkin jo tottuneesi sähköautoiluun.